Bruger du din hjemmeside til konvertering af nye kundehenvendelser? Så er denne guide til dig, der ønsker at komme i gang med konverteringsoptimering.
Først tager vi en kort forklaring af hvad konverteringsoptimering er og hvorfor du skal fokusere på lige netop dén del. Bagefter kommer jeg med tips og tricks som du kan kaste dig over med det samme.
Konverteringsoptimering er et komplekst emne, der kan være svært at mestre uden erfaring på området. Du bliver ikke verdensmester i konverteringsoptimering af at læse en guide eller to. Nej, du skal nemlig i gang med at eksperimentere og skabe dig erfaring med dit kundesegment.
At skifte farven på dine knapper eller call-2-action ordet på din submit knap fungerer for nogle; men ikke for alle. Denne guide giver dig et indblik i måden at tænke på, frem for konkrete eksempler på hvad du kan gøre.
Denne guide er skrevet af gæsteblogger Nicolai Sørensen, der til dagligt arbejder professionelt med konverteringsoptimering af hjemmesider og markedsføring. Min viden og erfaring stammer fra årelang erfaring, der i dag resultere i en gennemsnitlig konverteringsrate på 14,4% gennem Google Ads på tværs af mange brancher.
Hvad er konverteringsoptimering?
Konverteringsoptimering er en proces hvor man kombinerer data og bruger feedback til at forbedre sit website eller sin markedsføring for at opnå en højere konverteringsrate.
Eksempel på konverteringsrate for en tømrervirksomhed:
Hvis 6 ud af 100 besøgende på dit website vælger at udfylde en kontaktformular eller ringe dig op, så har du en konverteringsrate på 6%.
Konverteringsoptimering dækker en lang række tiltag, heriblandt kosmetiske ændringer på hjemmesiden, forbedring af kommunikation, tillidsvækkende elementer og hastighedsoptimering.
Når du forbedrer ovenstående, forbedrer du brugeroplevelsen og skaber tillid. Det engagerer den potentielle kunder i højere grad, og det er derved nemmere at få dem til at konvertere.
Konverteringsoptimering handler ofte om at få flere kundehenvendelser, men i virkeligheden er det også med til at forbedre andre parametre såsom antallet af mikrokonverteringer (signups, downloads osv.) og brugermæssige parametre såsom Time Spend on Page og Bounce rate.
Nu hvor vi har introduceret konverteringsoptimering, går vi videre til hvorfor hjemmesideejere skal arbejde med det.
Vigtigheden af konverteringsoptimering
Den primære årsag til at konverteringsoptimering er så vigtigt er, at det sparer virksomheder og hjemmesideejere for mange penge. Den er nemmere at forbedre din konverteringsraten end at forøge trafikken.
Lad os tage et eksempel der er nemt at forstå.
Du har 5.000 månedlige besøgende gennem dine markedsføringskanaler med en konverteringsrate på 3%. Det er både billigere, hurtigere og nemmere at fordoble din konverteringsrate til 6% fremfor at fordoble din trafik til 10.000.
Stammer størstedelen af din trafik for PPC (betalt annoncering med Google Ads eller på Facebook) er konverteringsoptimering det absolut vigtigste område at fokuserer på. Forbedring af din konverteringsrate kan hurtigt halvere prisen du betaler pr. kundehenvendelse eller pr. salg.
Som jeg plejer at sige: ”verdens bedste markedsføring redder ikke en dårlig hjemmeside.”
Her kommer en række forslag, som du kan kaste dig over med det samme.
9 forslag til konverteringsoptimering der virker hver gang
Her kommer 9 gode forslag, som jeg altid starter ud med.
1) Landingpage – Arbejd med dit budskab i din titel
Hvor er man landet og hvad tilbyder du? Det må der ikke være tvivl om. Kunsten er dog, at det ikke skal handle om dig men om den besøgende.
Tal direkte til kunden og gør øjeblikkeligt opmærksom på, at den udfordring de står med, det er lige præcis det de får løst hos dig.
Lad os tage et dårligt og et godt eksempel på en hero sektion (den øverste sektion på en landingpage). Vi tager udgangspunkt i en landingsside for en freelance webdesigner.
Eksempel på dårlig intro:
Titel: Webdesigner i København
Subheader: Vi designer hjemmesider til alle, uanset om du er privat, iværksætter, en stor virksomhed eller en lille virksomhed.
Knap: Bestil hjemmeside
Eksempel på god intro:
Titel: Søger du en webdesigner der tager din virksomhed seriøst?
Subheader: Slip for sælgere der lover mere end de kan holde. Når du vælger mig, er du garanteret sikre resultater og et trygt samarbejde.
Knap: Start en uforpligtende snak
Kan du spotte forskellen? Begge budskaber fortæller at du er landet det rigtige sted, men budskab nummer 2 viser at man har forstået sin målgruppe og det skaber tillid.
2) Det handler om besøgende
Det handler ikke om dig, men om den besøgende og den udfordring de står med. Din potentielle kunde gider ikke at læse en roman om din baggrund eller hvor god du selv mener du. Nej. Kunden vil se at du har forstået den udfordring de står med og at du er den rette til at hjælpe dem.
3) Benefits er vigtigere end features
What’s in it for me, right?
Features er hvad du tilbyder, mens benefits er hvad de får ud af det.
Dine features er relevante for den besøgende, men i virkeligheden er det endnu vigtigere at gøre dem opmærksom på deres benefits ved at vælge dig.
4) Besvar deres spørgsmål og fjern deres tvivl eller frygt
Er der en garanti? Virker det for mig? Er der binding? Noget med småt? Hvad sker der når jeg kontakter jer?
Dette er spørgsmål de fleste står med. Sørg for at besvare alt der kan afholde den besøgende fra at kontakte dig.
5) Social proofs – kundeudtalelser, stjerner, logoer mv.
Det er vigtigt at du gør brug af Social Proofs. Hjernen fungerer på den måde, at hvis vi kan se at andre er glade for dig, din service eller dit produkt, så er vi mere tilbøjelige til at tænke ”hvorfor skulle jeg så ikke blive det?”. Det skaber tillid og er med til at øge konverteringsraten, særligt for privatpersoner.
Arbejder du med B2B er det vigtigt, at du fremviser logoer fra andre tilfredse kunder. Her fungerer hjernen på samme måde.
6) Cases skaber interesse og appetit
Cases er den bedste måde at synliggøre en transformation. Det gør det nemt for din potentielle kunde at se, at de kan se sig selv i FØR fasen – og starter forestillingen om hvad de får ud af at vælge dig.
Eksempler:
- Gulvafsliberen der viser før og efter billeder af et nyslibet trægulv
- Algebehandleren der viser før og efter billeder af et tag
- Den personlige træner der viser før og efter billeder af klienters vægttab
- Webdesigneren der viser før og efter billeder af redesign af hjemmeside
7) Ugency
Urgency har stor effekt. Det er bevist igen og igen på samtlige studier, at det øger konverteringsraten markant.
Urgency kan være:
- Tilsbegrænset tilbud
- Begrænset antal vare eller kunder
Det er ikke alle der kan gøre brug af Ugency. Har du mulighed for det, er det bare at komme i gang.
8) Skift farve på dine kontaktelementer
Er din hjemmeside hvid med lyseblå knapper og mørkeblå baggrundselementer? Fedt! Prøv at ændre dine primære call to action kontaktknapper en farve der skiller sig ud.
Det kan eksempelvis være grøn, orange, rød, gul eller helt femte. Så længe dine andre knapper til ”mindre vigtige handlinger” ikke er samme farve.
Psst.. Du skal ikke være bange for at bruge rød på kontaktelementer, og BOB (Big Orange Button) er ikke altid det rigtige valg.
9) Fjern overflødige inputfelter i kontaktformularen
Hver gang du tilføjer et felt, daler din konverteringsrate på formularen. Jo mere kompleks det bliver, jo færre gider udfylde formularen. Det kan godt være at du gerne vil have deres fulde adresse samt 15 andre informationer, men det bryder størstedelen sig ikke om at udlevere i dag.
Derfor.
Gør det nemt at kontakte dig og få de sidste informationer når dialogen er i gang. Du har allerede foden inde for døren.
Så kan du godt komme i gang
Så langt, så godt. Tak fordi du læste hele vejen hertil. Jeg håber, at du kan bruge din nye viden og at du tager dig tiden til at gå i gang.
Ingen cases er ens og det er forskelligt hvad der passer ind. Men tager du udgangspunkt i alle ovenstående punkter, garantere jeg at din konverteringsrate vil stige markant.
Forfatter: Nicolai Sørensen