Adobe Photoshop har et værktøj til at fjerne røde øjne, automatisk, rødøjeværktøjet (Red Eye Removal Tool), der er ikke helt perfekt, men virker til de fleste billeder. Ellers kan du fixe det manuelt.
Hvis du er klar over lysforholdene, og at du skal bruge blitz når du tager billedet, har de fleste kameraer mulighed for at forebygge røde øjne.
Men er skaden sket, og du efterfølgende finder ud af, at motivet er “ødelagt” fordi øjnene lyser rødt, kan du sagtens reparere det.
Der er flere måder at gøre det på, så i denne guide skal vi se på hvordan du bruger rødøjeværktøjet, men også den manuelle metode, hvis den automatiserede process ikke virker efter hensigten, evt. ved brug af justeringslag.
Da du arbejder direkte i billedet i de to af eksemplerne, kan det være en fordel at lave en kopi først, så du ikke ødelægger originalen – så er det sagt.
Hvis du har behov for det, kan du også se min videoguide til hvert af eksemplerne, du finder dem her:
Fjern røde øjne VIDEOGUIDEN
Velkommen til!
I denne her guide, der vil jeg vise dig på tre forskellige hvordan du kan fjerne røde øjne på dine billeder i Photoshop og Elements.
Og så vil jeg selvfølgelig lige komme lidt ind på, hvad røde øjne er for noget, og noget om dyreøjne og så også til allersidst, et lille tip, hvis du bruger Windows 10
Men lad os se at komme igang …
0:39 – Rødøjeværktøjet i Adobe Photoshop
2:00 – Rødøjeværktøjet i Elements
3:54 – Manuelt (med farvetone, farvemætning)
7:44 – Justeringslag
11:45 – Hvorfor får du røde øjne?
13:00 – Lysende dyreøjne
18:55 – Fjern røde øjne med Windows 10
Fjerne røde øjne med rødøjeværktøjet
Fjern røde øjne med rødøjeværktøjet i Photoshop
Fjern røde øjne med rødøjeværktøjet i Photoshop
Den første metode vi kigger på, er rødøjeværktøjet. Photoshop har et indbygget værktøj til at fjerne røde øjne med.
Photoshop har en værktøjskasse med en masse forskellige værktøjer, og hvis der er en lille pil, så betyder det, at der er noget ekstra inden under, som man kan få frem ved at holde musen nede, eller højreklikke hvis du bruger Windows.
Et af de her værktøjer er Pletreparationspensel, og herinde under ligger der også det der hedder Rødøjeværktøj.
Med rødøjeværktøjet … ja, der kan man fjerne røde øjne!
Det er super nemt, peg på det røde øje, og klik – (klikker også på det andet øje!) og så er det fixet.
Man kan lige zoome lidt ind (hold Alt-tasten nede og brug musens hjul (i Windows)) og se om det nu også er blevet i orden, og det ser faktisk ganske udmærket ud.
- Åbn Adobe Photoshop
- Åbn billedet med røde øjne (f.eks. Roede-oejne.jpg)
- Vælg Red Eye Removal Tool, det ligger sammen med Spot Healing Brush Tool (J) i værktøjskassen
- Zoom in på øjnene (f.eks. Ctrl+rullehjul eller Ctrl++ eller Ctrl+0)
- Klik i det røde i venstre øje (eller træk en markering omkring øjet)
- Klik i det røde i højre øje (eller træk en markering omkring øjet)
- Det var måske det!
Det virker fint på det venstre øje, men højre øje er ikke helt godt. Her bliver du nødt til at prøve med manuel fjernelse af røde øjne!
- Gem billedet, evt. med et andet navn
Tip!
Prøv evt. at åbne originalen igen, og vælg Image, Image Size (Ctrl+Alt+I), og ret Resolution til 300 ppi (husk der skal være markering i Resample Image).
Herefter prøver du at fjerne røde øjne igen!
Fidusen er her, at når du opdeler billedet i flere pixels, får du ikke en bedre opløsning eller bedre udgave, men du kan være heldig at de forskellige tools gør deres arbejder bedre.
Rødøjeværktøjet i Photoshop Elements
Fjerne røde øjne med rødøje værktøjet i Photoshop Elements
Nu plejer jeg meget ofte at sige i min undervisning, at om du bruger Photoshop eller Photoshop Elements, det er fuldstændig ligegyldigt, eller et hvilket som helst andet billedbehandlingsprogam, fordi det fungerer på stort set samme måde. Dvs. har du lært det i det ene program, kan du også godt gøre det i det andet.
Det vil jeg godt lige vise, for jeg har helt tilfældigvis også en Photoshop Elements, med det samme billede, og her vil jeg godt lige vise, at i Photoshop Elements, under både Quick og Expert mode, der er der et rødøje værktøj, her der hedder det så Eye Tool
- Vælg Eye Tool
Hvis jeg gør det samme her, jeg kan lige prøve at zoome lidt ind først, og så:
- Klik inde i øjet
Så forsvinder det røde i øjet (klikker på det andet øje også).
Spørgsmålet er om det er lige så godt, og her vil jeg nok sige, at der har Photoshop Elements et lille problem med Magenta nuancen, som stadigvæk er lidt synlig, så der kan man altså godt risikere, at hvis du bruger Photoshop Elements, så skal vi lige have den næste metode med i brug også, som er den manuelle metode til at fjerne røde øjne.
Husk at gemme en kopi
Nu har vi fjernet det røde i øjet, så er der bare en lille detalje du skal være opmærksom på!
Her har jeg gjort det direkte på billedet, dvs. at hvis jeg bare gemmer nu, oven i den fil jeg har i forvejen, så kan jeg ikke bagefter, om et år eller tre, når Photoshop har fået et endnu bedre værktøj til at fjerne røde øjne, så kan jeg ikke bare gå tilbage igen, så er min original blevet slettet.
Derfor vil jeg foretrække at gemme billedet med et andet navn. Hvis jeg vil gemme dette billede ved siden af, kan jeg bruge:
- Filer, Gem som
- Giv billedet et andet navn
- Gem
Så er det det! Så har jeg lavet en ny version af dette billede, og jeg har stadig originalen liggende.
Det kan godt være en fordel at holde styr på de to forskellige ting, originaler og kopier, så man ikke kommer til at blende dem sammen, og får slettet noget forkert på et tidspunkt.
Fjern røde øjne manuelt – direkte på laget
Det er ikke sikkert, Adobe Photoshops indbyggede rødøjeværktøj virker som ønsket, så kan man f. eks. bruge farvetonejustering i stedet for.
Enten udføres operationen direkte på billedet (laget), eller du kan fjerne røde øjne på justeringslag, så du har mulighed for at fortryde. Når du gør det direkte på laget, som i dette eksempel, er det en god ide at lave en kopi af billedet.
Du kan bruge udtynding, hvis det er øjne der kommer til at blive set rimelig tæt på, for at være sikker på der ikke kommer en skarp kant.
Fjern røde øjne manuelt
Fjerne røde øjne manuelt
Den anden metode jeg gerne lige vil vise dig, det er, at fjerne de her røde øjne manuelt.
Det betyder selvfølgelig at der er lidt arbejde i det.
Allerførst har jeg åbnet mit billede.
- Åbn billedet
Så vil jeg godt lige zoome ind på øjnene i billedet, med Alt+rullehjul (i Windows) eller zoom funktionen nederst i værktøjskassen.
- Zoom ind på øjnene, evt. et ad gangen
Jeg vil godt have markeret det der skal arbejdes med, altså det der ikke skal være rødt længere.
Jeg kunne være heldig, at bruge et helt almindeligt Elliptisk markeringsrammeværktøj, og så lave en cirkel omkring, men det er ikke sikkert det går så godt, men nu prøver jeg alligevel.
- Tag Elliptisk markeringsrammeværktøj i værktøjskassen
- Lav en markering omkring det røde i øjet
- Flyt markering så den passer, evt prøv forfra hvis det driller
Og hvad er det så vi gerne vil? Jeg vil faktisk godt op i menuen Billede, der er nogle justeringer, og noget der hedder Farvetone/farvemætning.
- Vælg menuen Billede, Justeringer, Farvetone/farvemætning
Her får vi et værktøj, hvor vi kan gå ind og arbejde med de forskellige farver. Her har vi originalen, det er alle farver, så kan vi gå ned og vælge hvilken farvekanal vi vil arbejde med.
- Vælg den røde kanal
Det jeg egentlig bare gerne vil have er, at alt det røde skal forsvinde, så vi kan fjerne lyset for den røde kanal.
- Træk skyderen for lys helt til venstre
Så er det faktisk næsten forsvundet. Der er lige en lille detalje, fordi på det her billede, som vi også så i Photoshop Elements, så kan der godt risikere at være noget Magenta tilbage, men det er jo så bare et spørgsmål om at gå tilbage og vælge Magenta kanalen, og sætte lys helt til venstre, og så er vi faktisk færdige.
Det her kunne jeg godt have gjort på begge øjne på en gang, ved at markere dem begge to, men nu kan jeg lige prøve at vælge ok, og så prøve at vise – hvad var det egentlig jeg gjorde en gang til.
Altså, vælg et eller andet form for markeringsværktøj, og marker omkring. Det gør ikke så meget at du ikke er helt nøjagtig, og kommer lidt ud over, medmindre du ryger op i øjenlåget, fordi så fjerner du også det røde der skal være i selve huden, og det duer ikke, det er kun øjet, men det betyder ikke noget, hvis du får taget en lille smule ekstra med.
Så var jeg oppe i menuen Billede, Justeringer, Farvetone/farvemætning.
Og så kan vi lige flytte dialogboksen hvis den er i vejen.
Så vælger vi den røde kanal, hvor jeg godt vil fjerne lyset, og igen er der stadig lidt Magenta tilbage, så jeg vælger at tage Magentakanalen, og fjerner lyset.
OK til det, og så Ctrl+D lige fjerner markeringen, og Alt+rullehjul zoomer ud igen, og ser hvordan ville det se ud, hvis det var en nogenlunde normal størrelse, der er vi herude omkring, og så ser det jo faktisk ganske fornuftigt ud.
Nu har vi fået fjernet de røde øjne på det her billede, og lige som før så har vi altså arbejdet direkte på laget, og det vil sige at jeg kunne godt tænke mig at gemme det, og igen som før er det oppe i menuen Filer og Gem som, og så får vi lov til at gemme det med et andet navn, hvis vi har lyst til det, så jeg altid kan tage originalen frem igen, om et par år når der kommer en ny version, og måske gøre det lidt bedre.
- Åbn billedet (f.eks. Roede-oejne.jpg)
- Vælg det elliptiske markeringsværktøj, og sæt udtynding=5 px i indstillingslinjen.
Hvis øjet ikke er helt åbent, kan du med fordel vælge Lassoværktøj i stedet!
- Opret markering omkring det røde i øjnene (Hold Shift nede for at markere flere områder)
Bemærk, at udtyndingen gør, at du skal markere lidt uden for det røde i øjet
- Vælg Billede, Justeringer, Farvetone/-mætning (Ctrl+U)
- Vælg den røde kanal i feltet Rediger
- Træk skyderen for Lys helt ud til venstre
Hvis det ikke var nok, kan du vælge magenta-kanalen, og trække skyderen for Lys helt ud til venstre!
- Vælg OK
- Gem billedet, evt. med et andet navn
Fjern røde øjne med justeringslag
Det er ikke sikkert du kan fjerne røde øjne helt ved at bruge Photoshops indbyggede Red Eye Removal Tool (Rødøjeværktøj). Her får du et eksempel på at det kan gøres i et justeringslag med farvetonejustering i stedet for.
Når du opretter et justeringslag, kan du altid fjerne justeringslaget igen, og være tilbage til originalen, så her skal du bare huske at gemme det færdige resultat som .psd, ud over det format du skal bruge det i (sikkert .jpg), så du altid bagefter kan gå tilbage og rette i originalen, hvis du skulle få brug for det.
Du kan bruge udtynding, hvis det er øjne der kommer til at blive set rimelig tæt på, for at være sikker på der ikke kommer en skarp kant.
Opret justeringslag på markeret område
Fjern røde øjne med justeringslag
Nu har jeg rettet direkte på laget i de to eksempler vi har haft indtil videre.
Det tredje eksempel, der vil jeg godt prøve, i stedet for at rette direkte på billedet, så lave det der hedder et justeringslag, hvor man arbejder med en markering, på et ekstra lag. Og det vil sige, at jeg får mulighed for at gå tilbage og ændre de valg jeg har taget.
Normalt når vi har et billede, så har vi et lag, det hedder bare baggrund, altså når vi har her et fotografi, som er gemt som en jpg.
Når jeg nu gerne vil fjerne det røde i øjet her, så skal jeg lige som før, have markeret det jeg godt vil arbejde med, og et lille specielt trick … nu skal vi lige se når jeg har zoomet ind her … så skal man passe på med hvad det er for et værktøj man har, her der har jeg et flytte værktøj, så der siger den at det kan du ikke, men jeg kan bruge mellemrumstasten, så får jeg en hånd, og kan lige flytte billedet en lille smule hvis jeg har behov for det.
Vi skal have markeret det der skal ændres, og jeg kan gøre det lige som før, med ellipse værktøjetog trække rundt om øjet. Jeg kan tage begge øjne, hvis jeg har lyst til det, men lad mig nu bare prøve , så vi ser det to gange … hvordan er det vi kan gøre det her.
Markeringen er oprettet, og ude i vores palletter, er der noget der hedder Justeringer. Altså i stedet for at gå op under Billede og Justeringer, som viker direkte på det lag vi er på, så kan vi vælge paletten Justeringer, og her er der et punkt der hedder Farvetone/farvemætning.
Det her, det opretter et nyt justeringslag. Det vil sige, lad os lige tage den først, at mine lag hernede, der har jeg mit Baggrundslag, og oven over det, der ligger der nu det der kaldes en maske, det er lige som at tage et billede, og så lægge et stykke madpapir oven på, og så kan du sidde og tegne på madpapiret, der sker ikke noget med billedet neden under, med mindre det er en kraftig tusch, der går igennem.
Her har vi altså et ekstra lag, hvor der er en meget lille hvid prik et eller andet sted, der hvor øjet er. Det kan vi ikke rigtigt se, fordi det er så småt, men det ved jeg der er, og her kan jeg så gå henog rette på den justering der er her.
Nu skal vi lige tilbage igen, så dobbeltklik på justeringen (ikonet til venstre i laget), og se på hvad er det jeg gerne vil, men jeg kunne godt tænke mig lige som før, at tage den røde kanal, og sige lys forsvind.
Og her på samme måde, Magenta er ikke helt væk, så den tager vi også lige.
Magenta, og Lys væk.
Super smart!
Og nede på lagpalletten, her kan jeg se, at det er denne pallette, det er dette her lag, at vi arbejder på.
Jeg vil godt lige gøre det samme en gang til, ovre på det andet øje.
Vi har et eller andet form for markeringsværktøj, her bruger jeg elliptisk markeringsrammeværktøj.
Laver lige en markering omkring øjet, måske tilpasser det lidt, og så under Justeringer (i paletten), der vælger jeg Farvetone/farvemætning.
Jeg finder den røde kanal, og sætter lyset helt ned.
Og jeg skal også op i Magenta, og tager at siger Lys forsvind.
Sådan, zoomer ud (alt + rullehjul).
Og så ser billedet jo rigtig godt ud!
- Åbn Adobe Photoshop
- Åbn billedet Flere-roedeøjne.jpg
- Vælg det elliptiske markeringsværktøj
Hvis øjet ikke er helt åbent, kan du med fordel vælge Lassoværktøj i stedet!
- Opret markering omkring det røde i øjnene
- Hold Shift nede for at markere flere områder
Opret et nyt justeringslag med farvetone/mætning
- Skift til Lag-paletten
- Klik på ikonet nederst i midten af lagpaletten /sort/hvid cirkel)
- Klik på Farvetone/farvemæstning
Der oprettes et nyt lag, med justering og en maske til hvøjre for justeringsikonet. Det sorte er gennemsigtigt, mens det hvide er massivt, og beskriver det der justeres.
Fjern de røde øjne i justeringslaget
- Vælg den røde kanal i feltet Original
- Træk skyderen for Lys helt ud til venstre
Hvis det ikke var nok, kan du vælge magenta-kanalen, og trække skyderen for Lys helt ud til venstre!
- Vælg OK
- Gem billedet, evt. med et andet navn
Hvorfor får du røde øjne?
Når dine motiver får røde øjne, er det fordi lyset fra blitzen trænger helt ind i bunden af øjet.
Det sker når motivet er i mørke, og får større pupiller, som lader blitz lyset ramme det bagerste af øjet. Det er noget med nogle tappe og stave som er omgivet af blod, og det er dem, man får med på billedet.
Børn har større pupiller end voksne, så risikoen er større for at få røde øjne med børn, undtagen hvis du har drukket alkohol, så får feststemte voksne også røde øjne på dine billeder.
Du kan undgå røde øjne ved at blitzen ikke sidder lige op ad objektivet, eller hvor mange nye kameraer bruger en rødøje funktion, ved at udsende en forblitz, så pupillen lige når at trække sig sammen, inden det store knald af en blitz bliver skudt af, og billedet tages.
Dyreøjne
Hundeøjne og katteøjne har ikke de her røde lameller i øjet lige som vi har. De har et helt andet behov for at kunne se meget bedre i mørket, så derfor har de faktisk en form for film liggende omme bagved, Der nærmest spejler lyset, så de kan genbruge den lille bitte smule lys der er (om natten).
Og det betyder altså, at deres øjne begynder at lyse i mørket, hvis man lyser på dem, eller der er en billygte, eller som her en blitz. Og de lyser fra gult til grønt, afhængig af dyret, hunde og katte, det er lidt med forskel.
Så er spørgsmålet selvfølgelig, hvordan kan vi få fixet de her øjne, de skulle jo gerne være store og brune, i stedet for at være lysende og grimme.
Vi kan gøre det samme, som vi gjorde lige før, med at lave et justeringslag oven på, så kan vi altid gå hen og rette lidt i det.
Man kan sige, at det nemmeste er nok bare lige at tage en pensel, og male dem brune, men det er måske heller ikke så sjovt.
Først skal jeg have markeret øjet, og jeg kan godt tage ellipseværktøjet, men jeg vil foretrække at tage enten lassoværktøjet eller polygonlassoværktøj, evt. magnetisk lasso – det kan vi også godt.
Og så klikker stille og roligt rundt i øjet, fordi hvis jeg kommer ud på den anden side (af det lyse) … det jeg gerne vil er jo, at jeg gerne vil have det holder op med at være så lysende, og det nærliggende vil være at prøve at fjerne lyset, altså justere noget lysstyrke. Og hvis jeg gør det, og jeg gør det her ude, på det der er brunt, så bliver det sort, så jeg skal kun arbejde med det der er herinde (det lysende).
Nu er det spørgsmålet om jeg har fået markeret nok, det kan godt se ud som om jeg lige har været lidt nærig med markeringen.
Vi kan gå op i menuen Vælg, Modificer, Udvid – og så udvider vi med 2 pixel (afhænger af billedet!) Sådan.
Så er vi lige kommet ud på den anden side, det er måske heller ikke helt nok, men vi skal passe meget på, at der ikke kommer en kant omkring (øjet) når nu vi begynder at arbejde med det.
Og det gør der altså meget nemt. Hvis jeg lige prøver at oprette et justeringslag med Farvetone/farvemætning lige som før og så prøver at skubbe lidt til lyset, så er det meget nemt, at der kommer en kant omkring øjet, så det skal man arbejde en hel del med. Og problemet er, at det er stadig grønt, vi skulle jo faktisk have det over til at være lidt brunt i stedet for, fordi hundeøjne er som regel brune, eller det her hundeøje er i hvert fald brunt.
Så det jeg egentlig vil, er at prøve at få det her øje til at blive brunt, i stedet for at være grønt, ud over at tone det lidt ned. Hvis jeg nu er kommet ud af mit lag, så kan jeg dobbeltklikke på justeringslagets egenskaber (til højre i laget) og så er vi tilbage til egenskaberne for lige den markering (maske).
Så har vi farvetonen … hvis jeg kan være heldig og skubbe lidt til denne her, og få det til at blive brunligt i stedet for grønligt, så vil det jo være alle tiders.
Måske også lege lidt med farvemætningen også, evt. retter lidt på lysstyrken hen ad vejen.
Det er jo et spørgsmål om, hvornår man synes det er godt, og der skal virkelig arbejdes med det.
Men fidusen er der, og med lidt arbejde, kunne man nok godt få det til at blive bedre, men jeg håber du kan se ideen i det.
Jeg kunne godt lige prøve at se om vi kan gøre det samme med det andet øje.
Jeg vælger elliptisk markeringsrammeværktøj, og laver en markering rundt, og vælger Justeringslag, med farvetone/farvemætning, og sætter lysstyrken lidt ned. Og sætter tonen anderledes, (lidt frem og tilbage) … måske ikke helt tosset (zoomer ud) det venstre øje er kikset fuldstændig … der er det jo netop så heldigt med de her justeringslag, at så kan vi gå over i lagpaletten, og sige det der blev ikke godt, det smider vi ud – væk med dig, og så prøver jeg en gang til.
Laver en markering, Justeringer, Farvetone/farvemætning, jeg prøver lige at lege lidt med lyset , det kan godt være jeg fik fjernet for meget lys før, retter lidt på farvetonen og mætning (zoomer ud).
Arhh, den ser en lille smule bælgøjet ud, desværre hund, det er jeg ked af, men sådan er det.
Fjern røde øjne med Windows 10
Det sidste jeg lige vil komme med, er et lille tip. Det er hvis nu vi har de her famøse røde øjne, og vi har billedet liggende på en computer som kører med Windows 10, så er der altså en lille smart funktion til Windows 10 brugere.
I Windows 10 er der altså mulighed for at rette de røde øjne også (i det indbyggede Billede program).
I menuen Rediger og opret og så vælger rediger, så får vi en palette ude til højre, hvor du kan vælge Juster, og her, helt nede, er der et punkt der hedder Røde øjne.
Når jeg klikker på den (Røde øjne), så får jeg en blå cirkel om musen, når jeg peger på billedet.
Klik på øjet der er rødt, og så er det sørme fixet (klikker på det andet øje også). Det er jo fantastisk.
Så kan man gemme en kopi ved siden af, så man ikke får ødelagt originalen, fordi her, der arbejder vi altså også direkte på billedet.
Det her værktøj ser umiddelbart ud til at være perfekt, det er det ikke helt, fordi hvis jeg nu kommer til at lege med et billede som fra før, hvor jeg har lavet et udsnit, og de er blevet lidt større de røde øjne, og jeg godt vil redigere dem, og fjerne røde øjne her, så var det under Rediger og opret, Rediger, og under Juster er der Røde øjne.
Her der får jeg så den blå prik, og nu kan jeg klikke, og … arhh … det var egentlig ikke helt det jeg gerne ville. Og nu går det sådan lidt galt, ik’. Nu kan jeg ikke rigtig finde ud af det. Det var ikke så heldigt. Så er vi lige vidt.
Så kan man fortryde alt, og så finde på noget andet.
Nogle gange går det godt, og andre gange går det ikke godt. Det er jo det der gør det så spændende, ik’?
Det var det …
Nu har du lært at fjerne røde øjne på tre forskellige måder i Photoshop. De har alle noget til fælles, og det du har lært kan også bruges til mange andre spændende ting, så jeg håber du føler dig bedre klædt på, til at løse Photoshop opgaver.
Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, også gerne hvis der er noget du gør anderledes, bedre eller nemmere, det kan jo være jeg også kan lære noget nyt igen i dag 🙂
Du må også meget gerne give artiklen en High Five
…
Hav en fortsat fantastisk god dag
Skriv et svar