Hvad er WordPress
Takket være WordPress kan vi i dag få lavet en ny hjemmeside, med ganske få klik. Selvom det er gratis, er der utrolig meget info og hjælp at finde rundt omkring på nettet, så du kan næsten altid finde en løsning hvis du støder på et problem.
Umiddelbart hedder det sig, at WordPress er verdens nemmeste program til at lave hjemmesider med. Men selv om det er det nemmeste, vil du hurtigt finde ud af, at det kræver en masse at kunne styre WordPress!
Nu er det ikke altid, at det der er nemmest, også er bedst, og jeg kan stadig blive skuffet, endda direkte harm over, at et system der har eksisteret i så mange år, aldrig har kigget på omverdenen, og fundet ud af, at der er nogle grundlæggende funktioner der bare burde være der fra starten af.
Tænk hvis du gik ned til din bilforhandler, og købte en ny bil. Når så du skulle til at køre hjem, skulle du også lige have døre, 4 dæk og en bodypaint, for det er ikke med som standard!
Sådan er WordPress. Du får et hjemmesidekarosseri, totalt skrabet, ikke engang optimeret til søgemaskiner, eller et pænt layout. Det er noget du selv skal styre!
WordPress kræver ny viden
Du skal vide en hel masse, for at kunne bruge WordPress, og hvis du ikke har motivationen for at lære noget nyt, er det virkelig op ad bakke.
WordPress er ikke bare et simpelt blogsystem, hvis det var det, gad du ikke bruge det. Så kan du lige så godt lave en side på blogspot.com eller et andet “fælles” medie.
Du vil have din egen hjemmeside, den skal være unik, så hvad havde du forestillet dig? At gutterne bag WordPress lige lave 5 mia. forskellige udgaver? Næ nej. Det er DIG der skal tilpasse DIN installation. DU skal skrive teksterne. Eller få nogen til det, evt. betale nogen for at gøre det. Det er også DIG der skal sørge for billeder. Enten må du tage nogle selv, eller købe nogle.
Alle de ting du skal kunne, er jo ikke sikkert du kan i forvejen, og så må du Google dig frem, og finde nogle artikler der kan hjælpe dig, eller blot læse videre her på siden.
WordPress er både en blog og en virksomhedshjemmeside
I WordPress kan du både lave sider (Pages) og indlæg (Posts) så du har muligheden for at lave en virksomheds traditionelle firkantede hjemmeside, med sider der bliver henvist til fra menuen, eller den fleksible blogstruktur, hvor du skriver et indlæg, og afmærker det med en bestemt kategori, og straks udgives det i den kategori du har valgt, uden du behøver tænke mere over struktur.
Det er både godt og skidt, for hvis i er flere, og virksomheden er stor, bliver det hurtigt uoverskueligt. Jeg har arbejdet i EpiServer og andre mere strukturerede systemer, som dermed bliver for firkantede og ufleksible, men som har overblikket. Det kan du også få med et plugin som f.eks. CMS Tree Page View, så har du begge dele.
Temaer – øv nu gik det lige så godt!
Når du når til det punkt hvor du gerne vil have lavet lidt om på sitet, altså farven skal være lidt varmere, og billederne skal rykkes en halv fingernegl til venstre (din eller min negl, og hvilken zoom procent står din browser på, hvor stor skærm har du???) … her opstår problemerne.
Det er lavet sådan, at brugeren kun kan skrive tekst, anvende afsnit, punktopstilling og de 6 overskriftstypografier – alle defineret i temaet. Så med mindre temaet giver mulighed for at ændre det, er du låst lidt fast.
Men det er for din egen skyld, for at du ikke får en rodet hjemmeside, med forskellige skrifttyper, størrelser og farver på forskellige sider. Samtidig kan du nøjes med at rette ét sted, hvis du ved hvordan det skal gøres.
Al formatering angives i temaet, og det er designeren der har styr på det. Hvis du er designere, så er det altså dig, og nogle gange betyder det, at der skal ændres i noget kode!
WordPress er … uoverskueligt

Altså systemet består af et CMS der kommunikerer med en database, og udseendet styres af et tema.
CMS opgraderes jævnligt, så det er dumt at rette i det grundlæggende system, det der hedder Core filerne. Men det burde heller ikke være nødvendigt, da det i temaet er muligt at tilpasse, så udseendet bliver som designeren vil have det.
Databasen indeholder alle de tekster du putter ind i Indlæg (Posts) og sider (Pages), samt alle de indstillinger du tilpasser i WordPress, temaet og alle plugins.
Billederne gemmes på serveren, i wp-content/uploads/”år”/”måned”. Det kan ændres, men så lægges de bare allesammen i en mappe, og det er noget rod, så lad det være.
Så er der kun temaet tilbage. Det styrer:
- Hvilke farver der skal bruges forskellige steder, bl.a. tekstfarve, farve på knapper og rammer
- Skrifttype, skriftstørrelse og formatering (fed, kursiv, understreget)
- Hvor der er mulighed for at smide indhold, der ikke er i Indlæg eller Sider (kaldet Widgets placeringer)
- Hvordan de forskellige visninger er opbygget
Skriv og gem i WordPress
Temaet kan du også risikerer skal opdateres, så du bør ikke pille alt for meget ved det.
MEN du kan (bør) lave et Child-theme – men så er vi ude over det niveau hvor de fleste kan være med.
Dvs. du skal være lykkelig for det tema du har fundet, hvis det opfylder dine behov nogen lunde. Ellers koster det ofte en udvikler, til at pille.
De fleste kan selv finde et gratis tema, og lægge det ind i systemet. Det bliver sikkert ikke verdens kønneste til at starte med, men hvis du arbejder lidt med det, kan det nok godt blive nogenlunde som du vil have det.
Alternativet er, at finde temaer, med flere muligheder for at lave simple rettelser, eller måske endda har en Page Builder indbygget, der er et “program” der kan lave siderne om, lige som når du arbejder i Word, med træk-og-slip funktioner, og indsættelse af nye blokke, direkte fra hjemmesiden, i stedet for fra backend. Se f.eks. min gennemgang af temaet Divi fra Elegant Themes.
Sikkerhed
Systemet er sårbart pr. definition. Alle kender kildekoden, og ved hvordan det er opbygget. Jeg får blokeret mindst 5 nye IP adresser hver dag, der prøver at logge på som admin. Dumt, da der slet ikke er en admin på mit site. Jeg bruger iThemes Security der overvåger det hele tiden. Alternativet kan være, at have et plugin der kræver du bruger en anden sti til at komme ind i administrationen. Det er kun dig der ved det, og når alle bots prøver i wp-admin, virker det ikke.
Du skal sørge for at have noget ekstra sikkerhed på dit site, og noget backup. F. eks. BackWpup, eller min favorit: ManageWP.
Har du en WordPress opdateringsservice?
Pas på med PlugIns
Når du har arbejdet lidt med WordPress, finder du ud af, at det kan en del, men lige så snart du vil noget smart som du ar set et andet sted, bliver du nødt til at finde et plugin. Lige så snart du installerer et plugin, spiller du russisk roulette med sikkerheden.
Jo flere plugins du bruger, jo flere kilder er der til fejl og brud på sikkerheden. Det bedste er, hvis du ikke bruger nogle overhovedet. Men det er urealistisk, for så er det også ret kedeligt.
Sørg for at have en backup, og så opdatere plugins og system løbende. Hvis du skal gøre det allerbedst, skal det være serveren der laver backuppen, og kan restore igen. Men det er de færreste hostingmuligheder hvor det er lige til, og så er et plugin bedst, så du har helt styr på det.
Nu har du fået lidt viden om hvad WordPress er, og jeg håber du fandt artiklen interessant.
Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂
Du må også meget gerne give artiklen en High Five
[mr_rating_form]…
Hav en fortsat fantastisk god dag
PS. WordPress har en indbygget funktion til at vise din hjemmeside i forskellige udgaver; mobil, tablet, desktop. Hvis du har brug for at vise alle tre, kan du bruge material.io
Ja der er rigtig mange ting at forholde sig til når man skal have en ny hjemmeside. Vi har hjulpet mange der selv har forsøgt sig med en professionel hjemmeside og er gået i stå – tænker nogle af dem kunne have godt af at læse din artikel og gode råd 🙂
Dejligt at man kan finde noget brugbar viden.
Tak