På de fleste af de hjemmesider jeg arbejder med, bruger jeg stort set kun sider, og ikke Indlæg.
Det er der en helt speciel årsag til, som jeg gerne vil komme ind på her.
Nogle vil sikkert undre sig, og sige at WordPress er et blog-system, og det er Indlæg der er det nemmeste at arbejde med, så lægger artiklerne sig de rigtige steder, de kan kategoriseres, og der er tags til særlige samlinger af sider.

Og det er da også helt rigtigt, men WordPress er ikke teknisk gearet til at være særligt godt søgemaskineoptimeret, eller optimeret til at give den bedste brugeroplevelse i ALLE visninger. Kategorisider stinker, og det samme gør tag-sider, søgesider og alt der ikke lige er Sider eller Indlæg.
UPDATE! og nu har WordPress teamet spildt to år på at lave en ny skrivemaskine, i stedet for at optimere til Google og de avancerede brugere. Det viser bare, endnu en gang, deres manglende forståelse for at ALT der vises på en hjemmeside skal kunne optimeres. Men Gutenberg er en revolutionerende måde at arbejde med WordPress på, eller, det bliver det i hvert fald, så må vi se hvor langt de kommer til at gå 🙂
TL:DR! – Sådan bruger du sider som kategori
De glemmer at optimere til Google
Der er så mange ting med WordPress der burde optimeres til Google, altså til at blive fundet, og få trafik til sine sider, men det er ikke WordPress teamets fokusområde.
De vil hellere fokusere på udseendet, og det kan der nok være mange brugere der er enige i, men det er bare ikke smart, for det betyder vi skal ty til en masse hokus pokus og plugins, for at kunne gøre det der skal til, for at få gode placeringer i søgninger, og dermed den trafik vi gerne vil have mest af: gratis trafik.
Bevares, du kan trylle med Page Buildere eller selv designe fra bunden af, men det er ikke for de 95% af WordPress brugere der bliver helt blanke i øjnene, når du nævner ordet “kode”.
Hukus pokus løsninger og flere plugins giver langsommere sider, det er et faktum.
Og alle ved i dag, at hastighed og indhold er to af de vigtigste faktorer, når det gælder hjemmesider, hvis du vil have masser af trafik. Udseendet kommer i anden række, men her er der så nogle andre ting der kan give bagslag, hvis dit udseende er alt for grimt eller uhensigtsmæssigt, men det er en anden historie!
Hvorfor bruger jeg “kun” sider?
Hvis WordPress teamet havde optimeret, så kategorier og tag visninger kunne håndteres lige så godt som Indlæg og Sider, så havde jeg været med på blog-vognen.
Men det har de ikke, så jeg bruger sider, fordi kategorisiderne er håbløst forældet, og mere vanskelige at håndtere, end at bruge sider til det hele.

Der kan evt. være en tekst øverst på siden, hvis temaet understøtter det, men ellers bliver de tilknyttede blog-indlæg blot listet neden under, men det er ikke lige så pænt, som hvis du laver en side, hvor du kan liste indlæg eller sider på, flettet ind i lækkert indhold og billeder
Og for at bevare en god struktur, så SKAL det være sider med undersider.
Færdig punktum!
Mange webshops klarer det ved, at de har en teasertekst i toppen, alle kategorier eller produkter pænt listet, og så en ordentligt r*vfuld tekst under listen.
På den måde bliver din kategorivisning relevant for Google, men det er ikke særligt optimeret for brugeren!
Lige den udgave, kan også gøres med et WordPress plugin, men som sagt, så er det altså ikke særlig kønt, og du har ikke alle de muligheder der er, når du designer dine egen Indlæg og Sider.
Strukturen er vigtig
Har du en almindelig hjemmeside om dit erhverv som tandlæge eller massør, så kan det godt være at du kan nøjes med at slå kategorier fra, så alle sider vises direkte i roden af din hjemmeside. Det hele har jo et emne: dit erhverv.
Jeg har mange forskellige kategorier på mine sider. På denne (alt-om-webdesign.dk) har jeg bl.a. søgemaskineoptimering, hjemmesidestrikning, guider til Photoshop – og meget mere.
Her er det ikke samme emne der oser gennem hele hjemmesiden, så jeg har brug for at kunne gruppere de forskellige temaer der er på siden. Og jeg foretrækker at gøre det på url niveau, for her har jeg strukturen på plads, ved at bruge Forældresider / Overordnet.
Det gør det hele noget nemmere, end de link universer, som jeg blev nødt til at oprette hos Autobutler.dk


Det er vigtigt, at få Google til at forstå, hvilke sider der hører sammen, for at forstå helheden af et emne. Google prøver selvfølgelig at kæde siderne til samme emnet sammen, hvis de ligger spredt på hjemmesiden, men hvorfor lade Google tro noget, når vi kan være dirigenten, der fortæller hvordan det hænger sammen.
Dét giver pluspoint i Googles notesbog.
For at få Google til at finde ud af, hvilke sider der hører sammen, kan links der forbinder siderne til emner, være en meget god måde at gøre det på, som i det ovennævnte eksempel.
Men en anden, og meget mere simpel måde at gøre det på, er ved at bruge en struktureret opbygning af hjemmesiden. Google antager nemlig, at sider der ligger under den samme sub-url, må høre sammen, og samtidig er vi også tilbøgelige til at linke mere internt mellem disse sider. Gerne med en Breadcrumb, der er yderligere et signal til Google, at vi har styr på det.
Og så er vi tilbage ved årsagen til, at jeg bruger sider, for med en overordnet side, der oser af emnet, kan jeg lægge delemner under den side, nested, som i WordPress gøres ved at tildele delemnet en Forældreside/Overordnet.
Sådan bruger du sider som kategori
Min side om WordPress er en Side, men skal også fungere som en kategori. Det gøres ved at f.eks. denne side, har WordPress siden som Forældreside/Overordnet.
Det kan gøres endnu mere kompliceret, ved, som i de nye sider jeg har lavet, hvor Gutenberg har WordPress som Forældreside/Overordnet, men samtidig selv er Forældreside/Overordnet til min side om problemer med Gutenberg.
Rent praktisk fungerer det ved, at du i det højre panel under Dokument finder Sideattributter, og der vælger hvilken side der skal være Forældreside/Overordnet.

Der er en bug i Block Editor, som det ses, er det ikke muligt at scrolle ned, og finde den rigtige Forældreside/Overordnede, så her skal der trylles lidt.
I Klassiske editor, hedder det kun Forældreside, og her er det muligt at scrolle, for at finde den rigtige Forældreside.

Når du har valgt at bruge Forældreside/Overordnet, kan det ses på URL strukturen, så i eksemplet med Problemer med Gutenberg siden, er alting samlet under temaet WordPress, og emnet Gutenberg har sit eget områder herunder.
https:// alt-om-webdesign.dk/ wordpress/ gutenberg/ problemer-med-gutenberg/Hvis du synes det er for besværligt at skifte fra Block Editor til Klassisk Editor, eller bare ikke har den klassiske, kan du også sætte Forældreside/Overordnet i oversigten af sider.
- Klik på punktet Sider i den venstre menu

- Peg på siden, og klik på Lynrediger

- Til højre ved Forælder, klik og find den side der skal være overordnet
- Klik på Opdater
- Åbn nu siden igen
Hvis du tjekker Sideatributter, er Block Editor ikke opdateret, det er en bug!

Men hvis du klikker i overskriften, kan du se Permalink, og her kan du se, at det nu burde være i orden.

Er det smart med opdeling i under-kategorier
Går det hånd i hånd med dem der har researchet første side, og fundet at top 3 sider generelt er bygget med meget korte url-er?
Hvad kom først, hønen eller ægget. Er årsagen at korte url’er giver bedre placeringer, eller er det en korrelation, at dem der optimerer til søgninger, bruger korte url’er, fordi der er nogle kloge hoveder der siger de skal gøre det?
Eller er det fordi dem der hyperoptimerer, laver mikrosites, der kun fokuserer på et emne, så der ikke er behov for at lave en struktur til flere emner?
Det er et vanvittigt godt spørgsmål, og umiddelbart er jeg da også tilhænger af så kort URL som muligt, men samtidig mener jeg ikke det har nogen betydning, om du bruger en opbygning i emner, hvis du har flere emner eller temaer på din hjemmeside.
Tværtimod, er det her med til at give dit indhold samhørighed, som Google ellers skal gætte sig til.
Et eksempel
Lad os tage et af mine ynglings eksempler: Pandekager

- /opskrifter/31044/pandekager-gammeldags
- /opskrifter/pandekager/
- /pandekager/
- /pandekager/
Her ser vi, at det umiddelbart ser ud til at tesen ikke holder helt, at jo kortere URL, jo bedre placering. Vi ser også, at en ultra kort URL, åbenbart foretrækkes, men ikke nødvendigvis slår en længere URL.
Nu er der også det ved det, at DK-kogebogen har eksisteret i mange år, og de andre optimerer r*ven ud af bukserne, for at prøve på at komme i top.
Er det så fordi de har lavet kortere URL’er, at de nu ligger i top?
Næh, det tror jeg ikke, det er nok nærmere fordi de har lavet alt muligt andet, f.eks. bedre indhold end de fleste, sørget for at siden er hurtig, og siderne hænger sammen med interne links.
Plus selvfølgelig noget link building, men det snakker vi ikke om.
Men det skræmmer mig i hvert fald ikke til, at holde mig til ultrakort URL’er, for der er væsentlig mere gevinst i, at have en ordentlig struktur.
Nu ved du hvorfor jeg bruger sider, og hvordan du selv kan bruge den løsning.
Bruger du også sider?
Eller har du den geniale løsning, til ikke at have håbløse kategorisider, der ikke kræver særlig kodning eller Page Builder af hver eneste kategoriside?
Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂
Du må også meget gerne give artiklen en High Five
…
Hav en fortsat fantastisk god dag