Der er rigtig mange, der gerne vil have en hjemmeside, og alting skal helst være gratis. Det er der nogle der “sælger”, og de kan bruges, men du skal kende konsekvenserne!
Du kan godt få en gratis hjemmeside, men der er jo ikke noget der er gratis, alting har sin pris. Her får du lige lidt indblik i hvad det koster at vælge gratis, og hvor billigt du i virkeligheden kan få en fornuftig hjemmeside til.
Men jeg vil godt starte med at sige, at du skal virkelig passe på med hvad du vælger af gratis løsninger. For er du først blevet glad for din hjemmeside på den gratis platform, og har fået bygget et stort sted, kan det være tidskrævende at flytte, og så hænger du måske på gratis-udbydernes ublu overpriser for noget der burde koste 1/4.
Gratis er godt når du vil lege,
men når du bliver seriøs, så skal du eje!
Få hjælp til en billig hjemmeside
Gratis hjemmeside
Der findes mange steder hvor du kan få en gratis hjemmeside, og det kan da være gangske udmærket, så længe du ikke har de store forventninger til udseende og hvad der ellers vises på siden.
Prisen for at det er gratis, er ofte reklamer, som du ikke får noget for at have med på DIN hjemmeside.
Samtidig er navnet noget med udbyderens navn, du kan sikkert godt have dit-navn et sted, men så er resten udbyderens.
De gratis hjemmesider er også låst fast i bestemte layouts, som du ikke kan gøre ret meget ved. Det er af sikkerhedsmæssige hensyn.
Fra gratis til betalt
Men det værste er, at når du en dag vil opgradere, så hænger du måske fast i deres system, for du kan jo ikke andet, og så koster det kassen. De tager groteske ågerpriser for deres abonnementer. Typisk 1-2000,- pr. år for noget de andre tager 470,- pr. år Så der har du forklaringen på, hvorfor det er gratis, til at starte med.
Og gratis er jo et sjovt begreb, for hvis du pludselig skal bruge 20 timer på at sætte dig ind i at lave en hjemmeside, i stedet for at gøre det du er bedst til, så ved jeg ikke om din tid er værdiløs, for så er det selvfølgelig gratis at gøre det selv.
Min tid er ikke værdiløs, så jeg sender bilen på værksted, bliver klippet hos frisøren, og går til tandlægen for at få tjekket tænderne. Den sidste er nok indlysende, men jeg kunne sagtens selv servicere min bil, og klippe mig selv, men resultatet er jeg ikke så tryg ved.
Men derfor kan du jo sagtens have ambitioner om at lave din hjemmeside selv, og få det til at virke, jeg siger bare, at det er et spørgsmål om prioritering, og du skal kigge indad, og se om du virkelig har lyst til at gøre det selv. For du kan godt, men gider du?
Du skal ikke tænke det, du skal gøre det!
Gratis hjemmesidehosting
Jamen så lad os se på dem, de der gratis hjemmesideløsninger 🙂
Jeg indrømmer, at jeg ikke har så meget til overs for dem, fordi de meget hurtigt løber tør for fordele og muligheder, på min kritiske liste.
Men jeg kan godt se det smarte i, at moster Erna kan sætte sin egen hjemmeside op, og dele sy-opskrifter med syklubben, og billeder af børnebørnene. Men som virksomhed ser jeg hurtigt nogle grænser for hvad du kan.
Wix.com
Wix.com Et af de ældste og meget benyttede. Du får et domæne der hedder navn.wixsite.com hvor du kan bygge sider i deres system. Det kan en masse, og mere end de fleste andre gratis systemer.
Du kan se et eksempel her: https://aforte1.wixsite.com/website-1/glee-chorus-club
Du får ubegrænset antal sider og billeder, men i deres 360,- om året abonnement får du 500 MB datalagring, så mon ikke du hurtigt rammer et loft alligevel?
Du skal op på mindst 840,- om året for at få eget domæne uden reklamer, og op på 1.140,- om året for at få noget der svarer til de billigste almindelige hostingudbydere til 468,- pr. år.
Nemmehjemmesider.dk
Du får et domæne der hedder http://www.nemmehjemmesider.dk/side/
Det er ikke sikkert (der er ikke https foran), og efter /navn/ er det ID baseret. Det er deres eget designsystem, men det kan en masse.
Du kan se et eksempel her: http://www.nemmehjemmesider.dk/side/GittesArt/index.asp?loadContent=46474
Du får ubegrænset antal sider og billeder. Video, dokumenter og andet. Hvis du vil have eget domæne, opgraderer du til 1.068,- pr. år. Skal du have en webshop, er det 2.268,- pr. år.
Weebly.com
Her får du nogle af de flotteste skabeloner, på et domæne der hedder navn.weebly.com, og med en page builder der minder om Elementor. Hvis du skal lege med noget gratis først, er det dem her jeg vil anbefale, og så opgradere til en rigtig hjemmeside, når du ved du vil have en hjemmeside, men inden du får lavet for meget, for du skal starte forfra!
Du kan se et eksempel her: http://nkivanjareka.weebly.com/
Du har 500 MB plads, så det er lidt begrænset, eget domæne (stadig med reklame for Weebly) koster 450,- om året, uden reklamer koster det 1.080,- pr. år og med webshop 2.250,- pr. år.
Du skal passe på med hvordan du starter, for de første skabeloner du støder på (forretning), kræver eget domæne, og så er det en betalt løsning. Skift tema til f.eks. Blog.
Mange flere gratis udbydere, men pas på!
Der er mange flere gratis udbydere, men jeg gider ikke gennemgå flere. Jeg bliver sgu så deprimeret når jeg ser deres velsmurte forsøg på at tørre den der vil have noget gratis med ublu abonnementer!
De er alle lavet efter samme skabelon: få kunden på krogen, gør dem afhængige, og så kan vi tage lige hvad vi har lyst til, når de vil have noget der kræver et abonnement.
Ikke en gang WordPress.com kan bruges. Du skal selvfølgelig have Google Analytics på sitet, og for at få det, skal du op i et Business abonnement, der koster 2.028,- pr. år.
Billig hjemmeside
Ok, det er nok ikke så sjovt at lave en gratis hjemmeside, men hvad så med en billig en?
Spørgsmålet er, hvad der er billigt. Du skal tænke på, at du skal have et webhotel siden kan ligge på, og et navn som kan pege på webhotellet.
Domænerne er næsten fastsat på pris, men der er variationer, da nogle af hostingselskaberne ser en god forretning i at tage overpris for et domæne, i stedet for at have hele prisen på webhotellet. Især når de giver rabat på første år, så skal pengene jo tjenes hjem på en anden måde.
En del har skrabede udgaver af hosting der er billige, og så regner de med mersalg. Det kan f.eks. Være 1 domæne og 1 e-mailadresse, og så kan du tilkøbe ekstra.
Generelt skal du passe på med at slå ekstra “gratis” ydelser til, for ofte betyder gratis blot at du kan afprøve det i en periode, og hvis du ikke slår det fra igen, koster det.
Hvor billig kan en hjemmeside være?
Du kan købe din egen hjemmeside helt ned til 200,- kr. for det første år, men andet år, og det realistiske svar er, at det koster mindst 600,- kr. om året at have en hjemmeside, evt. med webshop, der kan bruges privat eller professionelt, og altså sagtens kan indeholde en webshop, hvis det er det du drømmer om.
Du skal selv lave alt arbejdet med indhold og udseende, opdatering af produkter, sørge for backup og opdateringer, men for 600,- om året er du godt i gang.
Er 600,- om året realistisk for en webshop?
Ja. Det kan det godt være, hvis du har en lille niche, med et par sider, og et par produkter, der sælger moderat. Eller en lille service virksomhed, med et par sider, og et par enkelte produkter til salg.
Det der er afgørende er, hvor meget besøg du har på siden, det er det der tærer på ressourcerne, uanset hvor god en cache du sørger for at have.
Besøg er både dem der kigger på din side, og shopper, men i høj grad også bots, der hele tiden besøger dine sider. Så jo flere sider, jo mere belastning, også selvom du ikke kan se der er mange besøgende, eller noget videre salg.
Har du meget trafik, og tusindvis af sider, så koster det mere i serverhosting, men så har du forhåbentlig også en større omsætning, og råd til at opgradere!
Så du kan sagtens starte med den billige, fylde sider og produkter på, og så opgradere hen ad vejen, når den begynder at blive langsom.
Google Search Console til hastighedstest
Et smart trick er at tjekke Statistik for crawl i Search Console. Er du under 1000ms er du ok, derover så skal du tjekke cache, og hvis den er sat korrekt op, så er det en opgradering 🙂
https://search.google.com/search-console/about?hl=da
- Log på
- Find det domæne du vil kigge på
- Indstillinger, Statistik for crawl
Hvad koster hosting af en billig hjemmeside?
De bedste af de billigste koster fra 39,- pr. måned, og opefter. Selvfølgelig skal du ikke sige nej til rabat for det første år, hvis du kan få det, men du skal regne med 2. års prisen, når du tænker på hvad det koster at have en hjemmeside.
Priser på hosting
Der er mange prissammenligningssider til hosting af hjemmesider, og de er ikke en skid værd, for de lister prisen for det første år, hvor du får op til 80% rabat på nogle af udbyderne, og andre er til 2. års prisen.
Du skal undersøge markedet, og finde den du vil arbejde med i mange år fremover, og som samtidig kan opgradere efter dit behov, efter hånden som du får mere trafik, og flere salg.
Jeg anbefaler Azehosting i øjeblikket, de er ikke de billigste, men de er stabile, hurtige, og så er det nemt at opgradere, med en fantastisk support, til 39,- om måneden for det billigste, som er den samme pris som et par af de billige store standard selskaber tager (Simply.com, one.com).
Lige nu kan du få Nordicway og cHosting til hhv. 29,- og 22,- men de er meget ressourcebegrænsede, så det skal kun være hvis du vil lave et visitkort for sjov, hvor du ved der ikke kommer noget videre trafik, og det ikke skal opgraders, for så er hoppet op til noget ordentligt brutalt dyrt.
Hvad koster et domæne om året?
Hvis du skal hedde “ditnavn.dk” skal du have en aftale med DK-hostmaster, der koster ca. 50,- om året.
Det har hidtil være sådan, at din host formidler aftalen om at du kan leje domænet af DK-Hostmaster, og de har betalt for første år samtidig.
Herefter får du en regning hvert år på domænet, hidtil 40,- + moms, altså 50,- pr. år.
Det er lavet om til 50,- + et gebyr på et par kr. eller du kan lade din hosting klare betalingen, hvilket de ofte tager sig betalt for, men du kan selv vælge.
Hvis du skal haver andre end .dk navne kommer det an på din hostingløsning. Du kan som regel altid søge efter domæner hos din host, og der se hvad de koster pr. år, alt fra 50,- og op til 999,-
Hvor skal jeg købe domænenavnet?
Det nemmeste er at købe domænet gennem den webhost du vælger, så har du samlet det hele, og gjort det nemmere.
Hvis det skal være den billigste løsning, så er det i øjeblikket (2020) at købe dk-domænet gennem webhosting.dk. Så kan du evt. flytte det ved at ændre NS indstillinger hos DK-Hostmaster til en anden host, evt. brug CloudFlare til at holde NS indstillingerne, og så kopiere (manuelt) DNS indstillinger fra den host du ønsker at bruge.
Det er lidt mere teknisk, og derfor jeg sagde, at det nemmeste er at købe domænet gennem den webhost du vælger.
Hvem ejer domænenavnet?
Det er DK-Hostmaster der ejer domænet. Det er også de andre top-nic’s der ejer domænerne (.com, .net osv).
Vi lejer domænerne for en periode, og så længe vi betaler, er domænet vores.
Hvis vi ikke betaler, går domænet tilbage administratoren, der kan leje det ud til en anden.
Hvad er det billigste domæne og webhotel?
Det billigste webhotel + domænehost du kan få i øjeblikket, er nordicway.dk, webhosting.dk og cHosting.dk – men det er på begrænsede ressourcer, så opgradering kan hurtigt komme på tale. Og så er det du skal overveje, om de også er billigst i opdaterede versioner!
Herefter kommer cHosting.dk, Simply.com og Azehosting.net der er de mere stabile hostingselskaber i Danmark.
Ærlig prissammenligning på hostingudbydere i Danmark
Jeg har forsøgt at oprette hosting uden domæne. For det meste kan det lade sig gøre, ved at vælge at jeg selv ændrer DNS/NS indstillinger efterfølgende.
Mangler der nogen der fortjener at være med, skriv det i kommentaren, eller til mig.
Er der fejl i priser eller oplysninger, så kontakt mig, så jeg kan få det rettet.
Webhost | Oprettelse + 1 år, kr. | 2. år kr. | Plads GB | RAM GB | CPU x100% |
---|---|---|---|---|---|
cHosting.dk | 237 | 237 | 5 | 1 | 100% |
Gigahost | 448 | 348 | 41 | ? | ? |
Webhosting.dk | 174 | 348 | 20 | 1 | 100% |
nordicway.dk | 234 | 348 | 5 | 2 (4) | 200% |
Simply.com | 336 | 359 | 10 | 0,5 | 100% |
Azehosting.net * | 435 | 468 | 30 | 2 | 200% |
One.com | 228 | 597 | 50 | 0,5 | 100% |
Hostinger | 407 | 0 (805) | ? | ? | ? |
Hosting4real.net | 658 | 632 | 10 | ? | ? |
InCloud | 660 | 660 | Ub | ? | ? |
DanDomain.dk | 859 | 1.548 | 10 | 1 | ? |
Scannet.dk | 1.609 | 2.388 | 25 | 1 | ? |
Hjælp til at købe og oprette en billig hjemmeside
Hvis du nu stadig ikke synes du har helt styr på det, så vil jeg gerne hjælpe dig.
Priser inkl. moms:
- Domæne koster 50,-
- Hosting koster 435,-
- Jeg koster 500,-
i alt 985 for at få en hjemmeside, med eget domæne, og hosting for det første år. Forside, Om side og Privatlivspolitik, klar til at lægge indhold på, og med de vigtigste plugins installeret.
- Hello tema og Elementor (gratis udgave) – den bedste pagebuilder i øjeblikket
- Site Kit til Google Analytics (tracking)
- Klar til AMP og Web Stories
- GDPR/Cookie plugin og standard privatlivspolitik er sat op
- SEO plugin (jeg anbefaler Rank Math)
- Litespeed Cache
- HTTPS/SSL er inklusiv
- Evt. opsætning af et par email adresser
- Evt. webshop (WooCommerce)
- Evt. flere sprog (WPML)
Bestil ny hjemmeside
Skal du lære at bruge WordPress til at lave hjemmesiden, kan jeg anbefale mit fjernundervisningskusus hos FOF, eller måske et selvstudie i WordPress manualen – eller fjernsupport!
Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂
…
Hav en fortsat fantastisk god dag
Flere artikler om Hosting
Hosting i udlandet
I dag har det ikke altid så stor betydning, om du hoster din side i Danmark, eller i udlandet. Især hvis du bruger CloudFlare’s internationale CDN, med datacentre i hele verden, kan du sagtens hoste din hjemmeside i et andet land. Hvis du ikke ønsker at bruge en CDN løsning til at starte med, fordi…
Billig hosting af hjemmeside
Det er ikke underordnet hvilken udbyder din hjemmeside ligger hos, der er stor forskel, og nogle er med flere ressourcer end andre. Det er en jungle, så find macheten frem, vi skal skære ind til benet. (mere…)
Skriv et svar