WordPress er et CMS (Content Management System), og uanset hvor gode udviklerne har været til at forudse alting, vil der unægteligt ske fejl.
Nogle fejl har med sikkerheden at gøre, så derfor “lappes” WordPress løbende. Samtidig udvikles det hele tiden – bliver bedre og bedre, samt får nye og bedre funktioner med hele tiden.
Man kan selvfølgelig overveje om det er fejl, når det er ondsindede brugere der vil udnytte muligheder der er lavet til et godt formål, men som kan udnyttes.
Hver gang der kommer en ny opdatering, er vi mange der lige tænker “åhh nej”, for der har været situationer, hvor en opdatering har smadret det hele. Det koster tid, og selvom WordPress er gratis, er min tid det ikke.
Det er blevet væsentligt bedre. Det sidste år har jeg ikke oplevet et nedbrud, når WordPress er blevet opdateret.
Styr på opbygningen af WordPress
For at komme lykkeligt igennem en opdatering, er det helt essentielt at du har styr på hvad det i det hele taget er du arbejder med. Har du ikke den fjerneste ide om hvordan Website, CMS og database arbejder sammen, bør du købe en opdaterings service, så du ikke selv skal bekymre dig!
Opdatering eller opgradering
Populært set, er der to muligheder. Den simple opdatering, der lapper en eksisterende version, og måske retter lidt i funktioner på forskellige elementer.
En opgradering er typisk indførelse af ny kode, omskrivning af elementer, og måske nogle grundlæggende omstruktureringer samt nye funktioner. Det er her det oftest er gået galt, historisk set. Alternativt skal du kalde det en mindre opdatering og en større opdatering. Men mindre og tørre er der ingen der kan se forskel på!
I begge situationer rettes der noget kode, så der er potentiale i at noget kan gå galt.
Læs: Backup før det er for sent
I WordPress har man valgt blot at kalde dem alle sammen opdateringer, men jeg synes det er vigtigt, at du er klar over at der er forskel. Da jeg skrev denne artikel (Indlæg) installerede jeg en WordPress 3.9.2 -og nærmest i samme sekund udkom WordPress 4.0. Derfor er den beskrevne opdatering her, faktisk en opgradering, men da selve kernen i WordPress faktisk ikke tilpasses ret meget, burde det ikke være 4.0 – men de skal jo videre, også selvom de ikke lige har nogle revolutionerende ideer til denne udgave.
Hvordan ser jeg om der er opdateringer?
Når der er opdateringer er du ikke i tvivl. Du får nogle røde cirkler med tal der indikerer hvor mange opdateringer der er, i de forskellige områder.
Der er grundlæggende 3 typer opdateringer:
CMS opdateringen: det er selve systemets filer der opdateres. Det der kaldes Core eller Kernen. De filer bør du ikke pille ved, men hvis du har gjort det, er du også selv ude om det, og har forhåbentlig en liste over tilpasninger, som du nemt lige kan lægge ind igen efter en opdatering. Ellers gør det rigtigt første gang, og lav Child Themes 🙂
Tema opdateringer: de indbyggede temaer bliver som regel opdaterede lige omkring en stor release, det jeg kommer til at kalde en opgradering. Det er som regel ikke det gratis tema du har fundet rundt om hjørnet, der har automatisk opdatering – der må du selv holde dig orienteret, og vær opmærksom på om din tema-pusher har været flink og er fulgt med kodningen til de nyere versioner af WordPress.
Hvis du ofrer det det koster, at bruge Genesis temaer, har du automatiske opdateringer med i pakken. Det er det eneste tema jeg har kendskab til, der gør det.
Plugins opdateringer: der er rigtig mange plugins der er gode til at blive opdateret, og som regel går det godt.
Når du går i gang med at opdatere et plugin, så noter lige navnet, for hvis det går galt, kan det være det bare er væk. uden du kan se hvad det er der er forsvundet.
I den situation skal du have fat i pluginnets side og hænte den nye udgave, udpakke og uploade med FileZila til /wp-content/plugins/ – de ting der lægges her, vil WordPress automatisk finde, og registrere som plugin, hvis det er lavet rigtigt.
WordPress SEO plugin har drillet et par gange, men ved at fjerne mappen under /wp-content/plugins/wordpress-seo/ har det været muligt at køre installationen igen.
Opdatering af CMS
Opdateringen af CMS er de mest skelsættende. Du får en “advarsel” lige så snart du logger på WordPress, og kommer ind i kontrolpanelet.
Når du klikker på Opdater venligst nu, kommer du over på siden for opdatering af WordPress.
Du kan også vælge at klikke på Opdateringer øverst i den venstre menu, så kommer du samme sted hen.
Når du klikker på Opdater nu, starter opdateringen.
Normalt ruller henter, aktiverer opdateringstilstand, installerer opdatering osv. ned over skærmen. Det må komme senere. Denne gang var det en opgradering.
Normalt skal du bare gå videre med dit arbejde, når WordPress er opdateret, som om intet var hændt.
Opgradering af WordPress
Lige akkurat denne opdatering viser, hvor vigtigt det er at have backup, og at der er forskel på opdatering og opgradering, selv om begge kaldes opdatering af WordPress. Midtvejs skal databasen opdateres
Her er det i orden, at kigge på uret, og tænke F*ck – gad vide om det går godt, eller om der ryger en nattesøvn nu!
Puha, så bliver det til lidt søvn i nat alligevel!
Denne gang dukker login boksen frem, da det er en revolutionerende opdatering. Efter login kommer du tilbage til kontrolpanelet, med deres “Se alle vores nyheder” side.
… og så ud i Frontend og tjekke om alt er som det skal være. Eller frem med listen over tilpasninger, der skal genoprettes hver gang Core er ændret.
Opdatering af Tema
De temaer der kan opdateres, er de indbyggede. Jeg har ikke set andre end Genesis temaer indtil videre, der opdateres “automatisk”. Så hvis du har hentet et gratis tema eller bruger Artisteer til at lave temaer, skal du selv opdatere temaet, hvis der kommer noget nyt.
De indbyggede temaer kan opdateres alle på samme tid.
Sæt opdateringen i gang, nu hentes de opdaterede filer, installeres, og så er du færdig.
Nogle gange kan det være en fordel at tage dem en ad gangen, men det kan du selvfølgelig ikke vide på forhånd. Det kan også nogle gange være nødvendigt, at sætte et andet tema aktivt, og så opdatere det tema du bruger, for bagefter at sætte det aktivt igen. Det er uforklarligt, men virker.
Efter du har opdateret temaer, skal du lige omkring Widgets og se om de stadig sidder der hvor de skal. Tag et tur rundt på din hjemmeside, og se om det hele fungerer som det skal.
Opdatering af plugins
Generelt anbefaler jeg at bruge så få plugins som muligt.
Jo flere plugins du bruger, jo større er risikoen for at der er sikkerheds huller der kan udnyttes. Selve CMS opdateres løbende, det er ikke sikkert at et plugin opdateres lige så snart sikkerheds hullet er opdaget. Det kan være studenten ikke har tid!
Men når du bruger plugins, og det kommer du helt sikkert til, så HUSK for pokker at opdatere dem (efter du har lavet en frisk backup).
Når et plugins har friske opdateringer, kommer der den klassiske røde cirkel, og under plugins kommer der et “Opdater nu” frem.
Nogle plugins ligger bare og er installeret, uden de bruges. Fjern dem, de kan altid installeres når du får brug for dem!
Som her, spild af tid, at opdatere et plugin der alligevel ikke er aktivt!
Nu er Akismet næsten uundværligt, det klarer utroligt meget spam, så sørg for at få din egen API key, og aktivere programmet. Her er det en ny installation, så det har ikke været aktiveret endnu.
Husk mine råd fra starten af indlægget, i oversigten. Driller det, slet det, og installer det igen 🙂
Er du klar?
Nu håber jeg at du har en forståelse for, hvilke typer opdateringer du kan komme ud for, og måske vigtigst af alt, har en forståelse for, hvorfor det er vigtigt, at du tager backup inden du opdaterer, og tjekker dit site manuelt efter en opdatering.
Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at smide dem herunder, så svarer jeg dig når jeg opdager dem 🙂
Skriv et svar