Du har sikkert hørt, der er noget der hedder Gutenberg til WordPress, men hvad er det lige det er?
Det får du svaret på her, sammen med min ærlige mening om Gutenberg, netop i dag.
- Hvad er Gutenberg
- Sådan arbejder du med Blok editor
- Skift til Klassisk editor, hvis der er fejl i Gutenberg
Hvorfor har WordPress teamet brugt to år på at lave en ny skrivemaskine, når der er så mange andre tekniske tiltag, der presser sig på, og som vi derfor må bruge langsomme plugins for at løse?
Nogle siger det er en revolution inden for WordPress, andre siger det er en katastrofe – jeg viser dig lige hvad Gutenberg er, og så kan du selv bedømme, hvad det er for dig 🙂
Nogle temaer klarer Gutenberg fint, andre kan ikke endnu, så hvis du er uheldig, skal du også vide hvordan du slår Gutenberg fra.
Det kan også være du bare vil igang med at arbejde med Gutenberg?
Hvad er Gutenberg?
Lige umiddelbart, er det blot en ny skrivemaskine, der erstatter TinyMCE, som har tjent os godt de sidste 15 år:
Du kan udvide den, og tilføje TinyMCE Advanced, for at gøre den mere omfangsrig. Men det er slut nu, måske.
Gutenberg arbejder med blokke
Med Gutenberg arbejder du i blokke, og her er lidt færre værktøjer, lige umiddelbart.
WordPress Gutenberg editor hedder iøvrigt Block Editor.
Til gengæld er der panelet til højre, hvor du nu kan finde mere avancerede formateringer
Afhængig af hvilken bloktype du arbejder med, er der forskellige muligheder. Denne viser mulighederne for et afsnit.
Du kan tilsætte en baggrundsfarve, lave tekstfarven om, og tilføje din egen kode til CSS-klasse, så hvis du har defineret noget under Tilpas, Ekstra CSS, kan du nemt få det til at blive brugt på denne blok. Men her er vi lidt ud over det almindelige.
Som du nok kan se, så er de der blokke lidt svære at styre, for hvor jeg i gamle dage nemt kunne sætte ramme omkring billedet alene, er det nu omkring blokken. Det giver lidt udfordringer med at acceptere det er sådan, eller lave klassiske blokke, og så selv håndkode de ændringer jeg vil have. Men lad os nu se, om ikke der kommer nogle gode opdateringer til panelet, når nu der er tilstrækkelig mange der brokker sig.
Hvis vi ser på selve blok-funktionen, uden ekstra kodning, virker det mere uoverskueligt, og måske endda mere kompliceret, men bare rolig, prisen er lav i forhold til de mange nye funktioner der er tilføjet, uden du behøver kode noget som helst!
Hvorfor en ny skrivemaskine?
Brugerne har ordet, og det er derfor WordPress er blevet så populært. Det er verdens nemmeste hjemmeside platform, gratis, men også meget skrabet på funktionalitet, i forhold til andre CMS.
Det faktum, at det er meget nemt at komme i gang med at bruge WordPress, og at det umiddelbart er dejligt overskueligt, har betydet at “alle” har kunnet finde ud af at bruge det.
Men rigtig mange har efterspurgt funktionaliteter, der er blevet stillet til rådighed via plugins, der per definition sløver WordPress – og tid er placeringer, i dagens SEO verden.
En af de ting der altid har været hjemmeside designeres største udfordring, er udseendet. I WordPress styres det ved at installere et tema, gratis eller købt, men der er ingen der bruger de indbyggede, de er simpelt hen for klodsede.
De temaer der bliver tilbudt, er komplekse at lave gennemgribende om i, så derfor har der været stor efterspørgsel på temaer der kan tilpasse hjemmesidens udseende på en nem måde.
Det har skabt et stort marked både for salg af temaer, men også af såkaldte Page Buildere, der arbejder med byggeklodser, enten i backend som klodser med indhold, eller i frontend hvor du får en visuel ide om hvordan det ser ud lige med det samme.
Der er mange forskellige page buildere som Divi, WP Bakery Page Builder der også er Visual Composer, Fusion Builder, Beaver Builder, Elementor og mange andre.
Efterspørgslen på at kunne arbejde nemt med indhold, er årsagen til at WordPress teamet har brugt to år på at bygge Gutenberg. En skrivemaskine der bruger ideen om at lave det hele som byggeklodser, kaldet blokke, der er indkapslet i WordPress formateringskoder.
Ikke mere simpelt, synes jeg, men det giver flere muligheder, og i hvert fald væsentlig bedre styring af indholdet.
Gutenberg har flere muligheder for at lave ting, der ikke var i den gamle, medmindre du brugte TinyMCE Advanced eller andre plugins til de funktioner du manglede.
Gutenberg er fremtiden, så vi kan lige så godt vænne os til den, og lære at bruge den. Og det gør de forskellige Page Buildere også, så de kan integreres med blok-systemet i Gutenberg, og der vil sikkert altid være funktioner som Gutenberg ikke understøtter, så Page Buildere bliver ikke gjort overflødige.
Snup en tudekiks, og lær at bruge Gutenberg 🙂
— Michael Bredahl
Nogle af de Page Buildere der findes, er front-end buildere, hvilket betyder, at du ser med det samme, hvad det er du ændrer. Det er ikke på programmet for Gutenberg endnu, men måske kommer det også!
Det gamle indhold er bevaret
Det store spørgsmål er nu: Skal jeg nu gennem alle mine sider og lave dem om?
Umiddelbart nej, for dine gamle sider virker som de altid har gjort.
Derimod kan godt virke lidt uoverskueligt, når du en dag skal til at opdatere dit indhold, for skal du så gå hele siden igennem, og lave den til blokke?
Også her er svaret umiddelbart nej. Du kan fortsætte med at lade det gamle indhold være i en blok som Gutenberg kalder Klassisk. Her er alt det gamle indhold, det kan opdateres, og gemmes igen.
Men selvfølgelig kan du måske finde nogle smarte ting, i den nye Gutenberg blok-editor, som gør, at du får lyst til at gå tilbage til nogle af dine sider, og bruge de nye funktioner.
Hvis du bruger et smart tema med en Page Builder, er dit indhold der stadig, og det virker.
Der er dog en risiko for, at du ikke kan rette i indholdet, uden du ødelægger noget, så du skal være lidt påpasselig, indtil du finder ud af, om dit tema understøtter Gutenberg.
Det finder du nemmest ud af, ved at oprette et nyt indlæg, eller en ny side, og prøve at bruge de muligheder du havde før.
Hvis det ikke lykkes, kan det være du skal slå Gutenberg editoren fra, og bruge Klassisk Editor, indtil dit tema eller Page Builder er opdateret, og kan klare Gutenberg.
Hvad er fremtiden for Gutenberg?
WP temaet har høje tanker om Gutenberg. Det er som om de regner med, at det er den hellige gral for WordPress fremover, og det der gør en forskel.
Blok princippet skal implementeres i Widgets og menuer i fase to, så det bruges overalt. Lidt friskt siger de, at alting skal kunne ændres via blokke. Det bliver spændende at se, hvor vi kommer hen med det.
Der vil altid være nogle brugere der ikke kan finde rundt i systemet, og de kan stadig ikke finde rundt.
WordPress teamet tager noget meget simpelt og gør det mere komplekst. Heldigvis giver det nogle flere muligheder og funktioner, så det er ikke bare det samme på en anden måde.
Når diverse plug-ins finder ud af, hvordan de kan placere sig i Gutenberg editoren, bliver den helt klart en endnu større fordel at bruge, så hvad venter du på? Sæt i gang …
Min ærlige mening om Gutenberg
Nu har du lært lidt mere om Gutenberg til WordPress.
I virkeligheden er Gutenberg ikke blot en ny skrivemaskine til WordPress, det er meget mere. Det er en helt ny måde, at arbejde med indhold og opsætningen af WordPress på. Så for mig er jeg helt enig i, at Gutenberg er en revolution.
Der er selvfølgelig en del bugs, der skal løses, men installer Klassisk Editor, og skift når Blok Editor fejler, så er du godt på vej til at tage godt imod fremtiden.
Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂
Du må også meget gerne give artiklen en High Five
Hej Michael
Super fin gennemgang af Gutenberg.
Nu er jeg ikke – eller rettere HAR jeg ikke været – den store far af Gutenberg, fordi dens API har været noget hø, da jeg skulle forsøge mig med en AngularJS frontend for nogle år siden.
Det gik også galt, da en kunde VILLE bruge Gutenberg, men formåede at få al sin formattering ødelagt, da den ikke kunne “merge” det gamle og det nye indhold korrekt.
Når det så er sagt, så har det været igennem en rivende udvikling!
Jeg er nu begyndt at bruge det som et fast værktøj på min egen side, og jeg bliver mere og mere imponeret! Lad os håbe det er den vej det går fremadrettet 😉
Rigtig god dag!
// Aris Kuckovic