Bruger du (kun) UA nummer 1? Så er du sikker på du ikke kan stole på dine Analytics data!
Eller dine data er i hvert fald. For har du hørt om Referral spam? Stoler du på de data du ser i Google Analytics? Det bør du nok ikke!
Det skulle være så godt, og så er det faktisk rigtig skidt. For når du bruger det gratis Google Analytics, tænker du sikkert ikke lige over, om du kan stole på de data der vises. Det antager du blot at du kan.
Men hvis jeg nu fortæller dig, at der er en meget stor sandsynlighed for, at du har nogle besøg der slet ikke er besøg, hvordan vil du så stole på de data du har?
F.eks. som sagt af John Mûller 2017.03.07 i et Webmaster Central Office-hours hangout
Der er mange guider til, hvordan du kan undgå det, f.eks. på Moz bloggen, men de tager ikke højde for den trafik der aldrig har været forbi din hjemmeside!
Løsningen er enkel, brug et ejendoms ID >1 (Direkte til løsningen)
Først noget om referral spam!
Hvad pokker er referral spam, tænker du sikkert, ellers kan du hoppe til næste afsnit 🙂
Google Analytics (GA) virker ved, at du får et ejendoms ID som du kobler til din hjemmeside, og al trafik udløser et skud data til GA med dit ID påhæftet.
Men hvad hvis du bare kan skyde data til et vilkårligt ID?
Og det kan du faktisk. For der er mange situationer, hvor vi gerne vil kunne registrere data, som ikke lige afvikles af en stump kode på den originale hjemmeside, f.eks. fra Mobile Apps, eller når du shopper, kan betalingsdelen fortælle hvad der sker, så det er dit ID der registrere det, selvom det er en ekstern hjemmeside.
Der er mange årsager til, at injection til GA ikke kan garanteres at det kommer fra din egen hjemmeside.
Det er super smart, og brugbart. Men det er ikke sikkert, og det kan misbruges!
Hvad nu hvis jeg får en server til at sende data til alle mulige ID’er, med sjove oplysninger, så du tror der har været en masse trafik? Så må du jo undersøge hvem der har besøgt dig!

“Se, vi har skaffet X besøg til din hjemmeside, vi er gode” … og når vi undersøger hvem det er, lover de guld og grønne skove omkring deres produkt.
Jeg kan godt gennemskue det, men nogen hopper på den, og det lever de af.
Referral spam bruges altså som en markedsføringskanal, og har intet med reel trafik at gøre!
Nejda, vi har 26 besøg fra nogen, med kun 7,69% bounce rate, fantastisk, det er god trafik, meget bedre end al det andet vi har, med 56% bounce rate.
Men så knækker filmen ved tiden, for den er 0 (nul) sekunder. Spam, siger jeg bare.
Og landingpage med en url, som jeg ikke har som side – det lugter langt væk.
Du tænker måske også, at det kun er referral trafik der bliver manipuleret, men det er det ikke.
Det var det i starten, derfor navnet, men i dag får du spam på alle kanaler. Fælles er dog, at spammeren gerne vil fortælle hvor du skal hen, så du et eller andet sted kan finde det produkt de gerne vil sælge.
En del kan løses med Moz bloggens vejledning, men det er kun den del der er bots, som ikke respekterer at sige nej til Google Analytics.
Det der skydes direkte til Analytics, må du undgå på en anden måde!
Undgå referral spam
Nu er det så at det bliver lidt langhåret, men snup en kop kaffe, og hold fast i bordkanten!
Der er mange måder du kan slippe for referral spam på, men kun en der er langtidsholdbar.
Fjern referral spam med filtre i GA
Du kan under Admin i din GA finde noget der hedder Filter (Filters), og her kan du blokere for alt muligt spændende, inden det bliver gemt i GA.
Men pas på, du kan få oprettet filteret forkert, og så er data væk, så du skal altid sørge for, at du har en backup som du ikke piller ved!
Her ses del 1 af 2 fra 2014 engang, hvor der blev brugt denne kode til den ene del:
.*((darodar|priceg|semalt|buttons\-for(\-your)?\-website|makemoneyonline|blackhatworth|hulfingtonpost|o\-o\-6\-o\-o|(social|(simple|free)\-share)\-buttons)\.com)|(econom\.co)|(ilovevitaly(\.co(m)?))|(ilovevitaly(\.ru))|(humanorightswatch(\.org)).*
Ret simpelt, ik´!
Denne løsning er ret håbløs, fordi de hele tiden finder på noget nyt, og så skal du pille ved filtrene dagligt, og stadig er dine data ikke helt skarpe, du kan ikke stole på dem.
Plugins virker ikke
Det nytter ikke noget at installere et plugin til f.eks. WordPress, for data kommer aldrig forbi hjemmesiden, de skydes direkte til Google Analytics, og netop af samme årsag nytter det heller ikke at lave noget .htaccess eller file der blokerer for det.
Det eneste der virker, er det du gør i Google Analytics!
Ekstra ejendomme virker
Det har altid været en god skik, at have en backup visning når du leger med Analytics, for hvis du kommer til at lave et filter der smider for meget ud, er det rart at kunne se data i en anden visning. Altså flere visninger i samme ejendom, og dermed på samme ID.
Men hvorfor ikke lave en backup ejendom?
Når du oprettet en Google Analytics Ejendom til din hjemmeside, får du et Ejendoms ID.
Hvis du er systematisk, så vil du, selv om du har flere domæner, sørge for at lave en ny konto, og en ny ejendom til hvert af dine domæner, og så får du altså noget der hedder UA til at starte med, efterfulgt af 8 tal, en bindestreg og så et nummer. Eller 7 tal hvis det er en gammel GA konto!.
Den første ejendom er nummer 1, logisk nok.
F.eks. Har denne hjemmeside både ejendomsnummer UA-58933549-1 og UA-7708574-10 koden implementeret. På -1 er der mere trafik end der er til -10!
Du kan synes det er mærkeligt, men det er ganske enkelt fordi, den referral spam der ikke blot er bot-genereret trafik, skydes direkte til GA, og runder aldrig din hjemmeside, endsige din server.
Indtil videre bruger referral spammerne kun -1 ejendommen, så hvis du opretter en -2 eller -3 eller … så undgår du referral spam – nemt og simpelt. Og ganske enkelt fordi referral spammerne aldrig er inde på din hjemmeside, de f*cker kun med din Analytics.
Dvs. de lægger heller aldrig mærke til, hvilket ID du reelt bruger!
Om du så vil have en ejendom der hedder -1 og aldrig bliver brugt, en -2 som du implementerer koden for, som du bruger som backup, og en -3 som du også implementerer koden for, men som du piller ved, og bruger som det aktive datasæt, det er helt op til dig. Men -1 kan du absolut ikke stole på.
Med flere scripts til flere ejendomme, betyder det godt nok, at der skal køres GA kode flere gange, og det er teoretisk en tidsrøver du gerne vil undgå, men i praksis vil jeg påstå, at det betyder så lidt, et det er underordnet.
Jeg har flere gange haft én kode direkte på alle sider, og Google Tag Manager (GTM) til at holde et andet ID. Det fungerer fint.
Undgå referral spam
Når du vil undgå referral spam, ved at bruge en ekstra ejendom, kan du ganske enkelt gøre det på flere måder.
Hvis du gerne vil have to koder, og i forvejen har GA liggende på den gammeldags måde, kan du passende tilføje din nye kode med Google Tag Manager, der har fået en overhaling, og virker langt bedre, og mere stabil, nu, end for bare et år siden!
- Log på din Google Analytics konto
- Vælg Administrator øverst i midten (eller ude til venstre, nederst – hvis du er et andet sted)
- I første kolonne vælger du nu den konto din hjemmeside ligger på (har du kun en kan du ikke vælge noget der)
- I anden kolonne står der Ejendom, her klikker du på navnet til den ejendom der vises
- Klik på Opret ny ejendom
- “Hvad vil du spore” – vælg Website
- Udfyld med navn på website, adresse, kategori for website og tidszone

- Klik på Hent sporings-id – den blå knap
Nu har du et nyt sporings-id til en ejendom der ikke bruger -1.
Så er det store spørgsmål bare, om du vil lægge den nye kode ind manuelt, ved hjælp af et plugin, eller via Google Tag Manager som jeg nævnte før.
Det er langtidsholdbart
… startede jeg med at sige, men ingen regel uden undtagelse. For det vil være så nemt for spammerne, lige at køre et ekstra script, der undersøger hvilket ID en given hjemmeside bruger, og så skyde af sted til det ID i stedet for -1.
Men lige nu går spammerne ikke efter bestemte domæner, de kører bare en liste med UA’ere igennem, og aner faktisk ikke hvem de rammer. Det er sådan lidt flyvebladsagtigt.
Men hvem ved hvornår de læser dette blogindlæg, og så går en anden vej, fordi de gerne vil være sikre på at ramme rigtigt?
Men det er jo ikke den rigtige løsning …
… er der garanteret nogle der vil sige, og blive mavesur over, at jeg vil rode rundt med deres historiske GA tracking. Og det kan de til dels have ret i. For det bliver sværere at sammenligne i år med sidste år. Excel er din ven, vil jeg bare sige.
Men hvorfor ikke bare erkende, at dine historiske data allerede er forkerte, de er manipuleret af spammere, og hvis du stoler på dem, er det som at stole på en politiker, eller en vejrudsigt, for den sags skyld.
Du kan nok stole på tendensen, men du aner ikke hvordan dine kampagner har performet, for der er falske data i dit datasæt når du bruger #1. Det er et faktum!
Det er kun et spørgsmål om du vil gøre noget for at få nem adgang til mere korrekte og pålidelige data, fremover.
Hvis du står over for at skulle skifte platform og url-struktur, så har du også en god undskyldning for at skifte ejendoms-id nu hvor du er i gang.
For du kan ikke sammenligne en landingsside i det nye, med sidste år, for da hed den noget andet.
Det vil blive et helvede at sammenligne, og Excel kan være den eneste løsning for at gøre det nemt.
I den situation kan du lige så godt oprette en ekstra ejendom, og så er den ged barberet!
Den rigtige løsning!
Det eneste jeg håber på er, at Googles Analyticsteam snart tager sig sammen, og giver os en mulighed for at frasortere uønsket trafik, ved at skulle validere de kilder der må sprøjte data ind i vores følsomme Analytics ejendom!
…
Hav en fortsat fantastisk god dag
Skriv et svar