Har du brug for at lave skærmdumps eller optage video af din skærm, er Snagit det helt rigtige program til det.
Du skal måske lave en guide eller dokumentere noget, hvor det vil være rart med et billede. Ofte er det ikke til at finde gratis billeder til alt vi laver, og det bliver ikke så godt at bruge kameraet, hvis det er noget på skærmen vi vil fange.
Du kan selvfølgelig bruge Print Screen funktionen, men så skal du have et sted du kan sætte det ind, for derefter at gemme det som et billede, hvis det skal bruges til en hjemmeside!
Meget hurtigt finder du sikkert ud af, at det vil være rart med et program der kan håndtere det du gerne vil: gemme billede eller videooptagelse af skærmen, som en fil på computeren.
I denne guide vil jeg gå i dybden med Snagit, der primært bruges til skærmdump og videooptagelse af hele eller dele af skærmen.
Du kan være helt sikker på, at jeg både nævner de positive og de negative sider – tilfredshed eller … negative kommentarer, og det vil jeg ikke risikere 🙂
Det er nærliggende at søge i Google efter hvordan du får løst dit problem med at fange skærmbilledet, eller hvordan du kan lave en videooptagelser af noget du viser på skærmen.
Du finder også hurtigt ud af, at der er rigtig mange programmer der dukker op, med varieret valg af muligheder, og til meget forskellige priser. Alt fra gratis til flere tusinde kroner.
Jeg har valgt at fokusere på Jing og Snagit, afhængig af hvor avanceret det skal være. De er begge fra Techsmith, der har lavet flere forskellige spændende stykker software til håndtering af billede og videooptagelser, samt redigering af disse.
Jing bruger jeg på de computere, hvor jeg bare skal tage et skærmdump, ulempen er at det gemmer i png-formatet, så jeg skal en tur omkring f.eks. Photoshop for at få det presset og gemt som jpg i stedet for. Hvis det altså er det jeg skal bruge!Derfor har jeg fundet Snagit, der samtidig også dækker mit behov for at optage video af skærmen, mens jeg instruere i brugen af forskelligt software på mine kurser.
Programmet er selvfølgelig ikke gratis, men koster heller ikke alverden. Ca sølle €50.
Jeg vil selvfølgelig anbefale at tage Camtasia med så du får Camtasia & Snagit Bundle i stedet for, så du også kan redigere dine videoer på en nem og billig måde. Så er vi oppe på €194, men de er bestemt godt givet ud.
Inden du hovedløst kaster dig ud i at købe programmet, vil jeg anbefale dig at gennemgå min anmeldelse af det, så du er sikker på det er det rigtige du køber.
Se min videoanmeldelse eller fortsæt med at læse min tekstanmeldelse …
Hvad kan Snagit?
Med Snagit får du grundlæggende 2 funktioner
- Skærmdump – tag et billede af en del af skærmen, hele skærmen eller et vindue
- Video af skærmen – optag et vindue, en del af skærmen, eller hele skærmen, uden tidsbegrænsning.
Du kan åbne Snagit fra dine programmer (Apps), og starte derfra, hvor du kan vælge en del indstillinger til programmet.
Afhængig af dine indstillinger fra andre aggressive programmer, kan Snagit aktiveres ved at trykke på Print Screen, hvor du får et sigtekorn til at trække en firkant omkring det område du ønsker at arbejde med.
Når du har trukket en firkant omkring det du vil arbejde med (Hold museknappen nede i det ene hjørne, træk til modsatte hjørne og slip) får du mulighed for at vælge om det skal være et skærmdump eller om du vil i gang med at optage en video, hvor du kan indtale lyd hvis du har mikrofonen tilsluttet.
Det er en smart lille detalje, for nu kan du selv bestemme om du lige vil redigere lidt på billedet, eller om det skal gemmes med det samme, og i hvilket format.
Hvis du ikke gider arbejde med editoren, kan du slå det fra under indstillinger, så bliver billedet bare lagt i udklipsholderen.
Skærmdump med Snagit
Hvis du vælger billede knappen (Capture an image), tager Snagit et billede af det markerede område, og åbner Snagit Editor.
Det er en smart lille detalje, for nu kan du selv bestemme om du lige vil redigere lidt på billedet, eller om det skal gemmes med det samme, og i hvilket format.
Hvis du ikke gider arbejde med editoren, kan du slå det fra under indstillinger, så bliver billedet bare lagt i udklipsholderen.
Hvis du har Word eller et andet program åbent, prøver Snagit at være klog, og viser nogle pile i kanterne, for at hjælpe dig.
Når du har valgt et område, og billede funktionen (Capture an image) kommer du tilbage til billede editoren som før.
Det er nogle meget simple ting du kan gøre i editoren, som at tilsætte talebobler med tekst, pile og streger, stjerner og former. Du kan også udtone (Blur) noget som ikke skal være synligt.
Hvis du har brug for mere avanceret billedredigering, må du have fat på Photoshop, enten den lette version, eller den professionelle 🙂
Optage video af skærmen med Snagit
Hvis du vælger video, begynder programmet at tælle ned 3-2-1 og så går optagelsen i gang.
Imens videoen kører, kan du hele tiden se hvor lang tid der er gået, og du kan enten pause optagelsen, eller stoppe optagelsen.
Når du stopper optagelsen, åbnes Snagit editoren igen, denne gang klar til at bearbejde din video.
Der er ikke så mange muligheder for at redigere videoen, det er mest et spørgsmål om, hvordan du vil gemme den, så hvis du vil lave videoredigering, har du også brug for et videoredigeringsprogram, som f.eks. Camtasia, og så vil jeg selvfølgelig anbefale at tage både Snagit og Camtasia samtidig, og spare lidt på den måde!
Faktisk kan du kun ændre start og stop på din video, så du kan klippe noget uinteressant fra i start og slutning.
Prøv Snagit i 15 dage
Du kan starte med at prøve programmet i 15 dage, så du kan se hvor smart det er. På den måde får du ikke brugt penge på noget som du ikke helt ved hvad er.
Efter 15 dage kan du så afinstallere programmet igen, eller købe en licens til din egen version.
Fordelen ved Snagit er, at du køber softwaren, og ikke skal betale årligt for det, som du skal med mange andre, f.eks. Photoshop Elements og Screencast-O-Matic
Når du starter Snagit får du hver dag en påmindelse om, at du har en trial version, og hvor mange dage du har tilbage.
Du klikker bare på Continue Trial i bunden, og så er der fri leg …
… indtil den dag hvor det er slut
Så kan du trykke på Buy Now for at købe programmet, eller Unlock Snagit hvis du har en licens kode.
Hvorfor vælge Snagit?
Der findes rigtig mange programmer der kan nogenlunde det samme som Snagit, så det er i høj grad et spørgsmål om, hvad du har behov for, og hvad programmet gør bedre end de andre programmer.
De andre programmer er enten dyrere, eller ikke lige så nemme at arbejde med. Nogle gemmer billeder i PNG, eller video i mov format.
Det gider jeg ikke, så derfor er min anbefaling helt klart på Snagit, hvor du selv vælger, til en fornuftig lav engangspris.
Snagit salgsvideo
Du kan se deres salgsvideo lige her, hvor det er de avancerede funktioner de fokuserer på. Det er ikke det jeg bruger så tit, for jeg har nogle meget mere grundlæggende behov, for at optage video, og tage skærmdumps af dele af skærmen, på en nem måde. Og det kan Snagit.
Video: Anmeldelse af Snagit
Her får du min anmeldelse af Snagit, du kan evt. se den direkte på YouTube – husk at abonnere så du får mine videonyheder med det samme.
Transcription af videoguide til Snagit:
I dag vil jeg gerne lige komme med en kort beskrivelse af et stykke software som vi kan bruge til at tage skærmdump og til at optage video af det skærmbillede som vi har.
Jeg bruger det f.eks. når jeg laver materialer, til at tage skærmdumps af programmerne, og jeg bruger det også hvis der er nogle spørgsmål ind imellem fra kursister, som ikke lige kan finde ud af hvordan de gør det, så kan jeg optage en gennemgang af processen, og sende til dem på mail.
Her, der skal vi altså lige kigge på Snagit, som er et program, der kan optage skærmdumps og optage video fra skærmen.
Allerførst når vi har fået installeret Snagit, så kommer der en lille boks frem, som man kan bruge hvis man har lyst til det.
Næste gang du skal bruge det, så er boksen der sikkert ikke, og så er det jo meget nemmer at huske på, at du kan bare trykke på Print Screen, fordi Print Screen på de fleste tastaturer er øverst til venstre (nej højre!) sammen med de tre knapper, mærkelige knapper, man aldrig nogensinde bruger, og når du trykker på den, så kommer der sådan et lille sigtekorn frem, sådan.
Når vi får det her sigtekorn, så fortæller det os her, at vi skal bruge træk-og-slip, til at lave en markering rundt om det område vi gerne vil arbejde med, men vi kan også bare vælge Full Screen oppe for oven, og man kan bruge Escape hvis man vil hoppe ud af det.
Det smarte ved det her er at hvis jeg bare vil tage et skærmdump af et-eller-andet, eller optage en video, så kan jeg altså markere – holder venstre museknap nede, trækker og slipper til det modsatte hjørne, og så finder den ud af, efter et stykke tid, her får vi så nogle muligheder, for enten at fange et billede af det jeg har markeret, eller jeg kan gå i gang med at optage en video.
Skærmdump
Allerførst hvis jeg nu bare gerne vil have et billede af det her, så kommer vores Snagit editor frem, og viser billedet, der er nogle muligheder for at sætte pile og alle mulige ting og sager ind, talebobler osv. Man kan heroppe under More er der noget der hedder Blur, det er måske den som egentlig er meget anvendelig hvis man skal udtone adgangskoder eller andet som man har fået med på billedet, eller bare oplysninger om software, licenskoder osv. Under hjælpeskærmen er også meget anvendeligt.
Her der har vi altså fået vores skærmbillede, og så skal det bare gemmes.
Det kan selvfølgelig virke sådan lidt overkill, hvis nu at jeg bare gerne vil have skærmbilledet og så sætte det ind i PowerPoint eller Word eller hvad det nu er for et program man arbejder med, så er der altså også mulighed for i oversigtsbilledet, at vælge at sige jeg vil bare have det over i udklipsholderen i stedet for.
Men her kan jeg faktisk gå op under File, gå hen og vælge Save as, det kan I ikke rigtig se (Ctrl+S), jeg kan flytte den en lille smule her. Så den ikke driller – der skal trylles lidt når man laver sådan noget.
Her – Save as, og så kan vi gemme det. Som jpg, png eller hvad vi nu har lyst til, der er flere forskellige muligheder, faktisk også som pdf, men hvem gider det?
Hvis jeg nu ikke vil gemme det her billede, men vi f.eks. arbejder i et program som f.eks. Word, så er der nogle andre muligheder, men lad mig lige vise det her – hvis man tager Snagit frem (dialogboksen), som er den her lille boks, så står den her til Preview in Editor, og det var derfor den lukkede Snagit Editor op, jeg kan også bare vælge at slukke den og sige jeg vil kun have det over i udklipsholderen, og så sker det bare.
Men nu er det her standardinstillingerne, så dem fortsætter jeg lige med lige nu.
Optage et område
Hvis man nu f.eks. arbejder i Word, og også gerne vil lave et skærmdump af teksten, eller optage en video, så kan vi igen bruge vores Print Screen tast, og nu er det ikke sikkert den gør det – sådan – nu opdager den (Snagit!) at det her er et program, og derfor er der nogle grænser (pile) nogle kanter (stiplede streger) og så kommer den og spørger (informerer) om jeg vil .. om det er hertil jeg gerne vil arbejde med denne her markering.
Men jeg gør lige som før, hvor jeg simpelt hen bare tager og holder venstre museknap nede og bruger træk-og-slip hen over det jeg gerne vil optage, eller have et skærmdump af.
Nogle gange kommer der noget hjælp frem, og det kan man godt blive lidt forvirret over, her der har jeg lavet noget der ser ud som om at det er en panorama capture, og spørg straks om jeg skal gå igang med det, men det dropper vi her.
Jeg har nu markeret det jeg godt vil arbejde med, og så er det igen spørgsmålet, skal jeg bare tage et skærmdump, så ryger vi over i Snagit Editor og kan gemme billedet, eller cil jeg gå i gang med at optage en video – og det kunne jeg jo godt prøve denne gang, lige og sige hvad sker der egentlig hvis jeg vil optage en video.
Først skal den lige have startet programmet op, og gøre klar til at optage videoen.
Og så tæller den ned 3-2-1 og så er vi faktisk i gang – nu er der action – vi optager videoen.
Man kan se neden under, hele tiden, at videoen er i gang med at blive optaget.
Vi kan holde en pause hvis man har lyst til det, ind imellem hvis man lige skal et-eller-andet, man kan starte den igen, og så kan man stoppe den når man er færdig.
Imens man har videoen i gang, så kan man forklare noget om teksten, forklare hvad det er, eller hvad det nu er man vil med sin video.
Når så vi er færdige bruger vi stop knappen, og så dukker Snagit Editor op igen, med videoen.
Det er en lille smule forvirrende når der også ligger en Word, så den lukker vi lige.
Redigere video
Så har vi Snagit Editor igen, og vi kan se vores video, vi kan arbejde lidt med den – man kan ikke så megeti Snagit Editor, du kan sætte dit start punkt og dit slut punkt og så kan du klippe noget af det ud, så du kan vælge hvor meget du gerne vil have med. Det er hvad man kan her!
Man kan ikke redigere videoen som sådan. Vi kan heller ikke sætte pile på, eller lave udvælgelser og blurog alle de her spændende ting. Der skal vi have noget videoredigering. Det kunne f.eks. være Camtasia, som er et Techsmith program, som hører sammen med Snagit så man kan få en bundle med Snagit og Camtasia, hvilket jeg absolut godt kan anbefale, fordi så kan du redigere de videoer du laver.
Nede i bunden kan vi se hvad det er for nogle skærmdumps eller / og videoer vi har lavet. Man kan skifte imellem dem på en meget nem måde, direkte, og se de forskellige muligheder der er.
Det var hvad jeg egentlig havde at sige om Snagit i dag. En lille kort teaser – en appetiser – der gerne skulle give dig lyst til at lære mere om det her program, evt. også at købe det – jeg er i hvert fald rigtig glad for det, og jeg kan ikke finde noget andet som er lige så nemt, og ja, jeg vil næsten sige lige så billigt, fordi det er jo ikke gratis, men det koster altså heller ikke alverden.
Det var alt for nu – Tak for denne gang – Hej hej
Nu har du fået en masse viden om Snagit fra Techsmith, så du er klar til at tage skærmdumps og optage video af din skærm.
Og husk, at du også kan få Camtasia med i en Camtasia & Snagit Bundle, så du også kan redigere dine videoer bagefter, på en meget nem måde.
Har du spørgsmål eller kommentarer, vil jeg gerne høre fra dig, det kan være jeg kan lære noget nyt igen i dag 🙂
Du må også meget gerne give artiklen en High Five
…
Hav en fortsat fantastisk god dag
Skriv et svar